Programiranje za početnike – nove knjige

Prednosti učenja programiranja od najranijeg uzrasta su višestruke. Osim što se pripremaju za zanimanja budućnosti, deca učenjem programiranja razvijaju sposobnost logičkog razmišljanja i veštinu rešavanja problema. Zbog toga je važno da njihov prvi susret sa programiranjem bude što prijatniji. Poslednjih nekoliko godina razvijeno je više programskih jezika pomoću kojih čak i najmlađi mogu napraviti svoje prve igrice i animacije.

Nikolina Drašković- student Matematičkog fakulteta, predavač u Kliker IT centru za decu, recenzent knjiga

“Skreč je jedan od programskih jezika koji je napravljen isključivo za decu, početne korake u programiranju. zaista je jednostavan za korišćenje i prilagođen mlađim uzrastima
Ne postoji kucanje i to je ono što je važno za mlađu decu, nema potrebe da razmišljaju o tastaturi i o raznim karakterima koji se inače koriste u programskim jezicima. ovde su sve naredbe u obliku blokova koje se slažu kao lego kocke i onda redom mogu da isprate kojim redom se izvršava programiranje i razmišljaju više o tome kako računar razmišlja, a ne kako bi otkucali neku od naredbi.”

Posle blokovskog programiranja, sledeća stepenica je tekstualno programiranje. Iako je kroz istoriju nastao veliki broj programskih jezika, samo mali broj njih je danas popularan, a retki su oni koji su pogodni za početnike – jedan od njih je Pajton.

Miloš Milosavljević- bivši predavač u Kliker IT centru za decu, recenzent knjiga

“Pajton je jedan od trenutno 10 najpopularnijih i najkorišćenijih programskih jezika u svetu. karakterističan je po tome što je jednostavan za korišćenje i sjajan za početnike. od ove godine je uveden u obaveznu nastavu informatike u oš i deo je standardnog kurikuluma za 6. razred.
Ovaj program koriste i kompanije poput Fejsbuka, Gugla, a deca u njemu mogu da nauče da programiraju raznih stvari poput 2d igrara ili Majnkrafta.”

Nove knjige u izdanju Kreativnog centra Programiranje za početnike na jeziku Skreč i Programiranje za početnike na jeziku Pajton pružaju detaljna uputstva za kreiranje igara, planiranje programa, crtanje kao i rečnik važnih pojmova.

Nikolina

“Knjiga programiranje na jeziku Skreč je namenjena deci mlađim osnovcima kao i uzrastu 5.-6. razreda. skoro je uveden Skreč u redovnu nastavu pa bi ovo bila lepa prilika za dopunjenu literaturu i neki kreativniji način učenja programiranja.
Prvi deo je namenjen opisu osnovnih naredbi i tome čemu služi bilo koja od njih. drugi deo je posvećen kompleksnijim igrama gde i deca koja su ranije viđala skreč i naučila neke osnove mogu da pronađu nešto njima zanimljivo. tu su igre sa duhovima, auto trkama, prelaženjem nivoa kao i različite igre koje inače kod kuće igraju. takođe mogu da nađu smernice i za neke novije igre i što bi sami želeli da naprave, a nije još uvek napravljeno nigde.”

Miloš

“Knjiga programiranje za početnike na jeziku pajton je namenjena deci uzrasta 10- 15 godina i služi kao prvi korak ka učenju programiranja.
Deca iz nje mogu da nauče da programiraju 2d igre koristeći poznatu pajton biblioteku Kinder i na ovaj način dobiju najosnovnije znanje i prihvate osnovne koncepte programiranja.
Knjiga je rađena u saradnji Kreativnog centra i američke izdavačke kuće Ozborn. Na njoj smo kao recenzenti radili kolege Nenad, Nikolina i ja. Bilo je uživanje i smatramo da zaista vredi da je svako dete koje ima interesovanje za IT sferu pogleda, prelista, prouči.”

Alen Piljak- it stručnjak, saradnik Kreativnog centra za Lego education

“Ja sam uzeo Pajton, apsolutni sam početnik, moje dete je početnik. nas dvojica smo seli i prošli prve lekcije zajedno. Taj osećaj zajedništva koji smo imali radeći i učeći zajedno je fenomenalan.
I u jednoj i u drugoj knjizi postoji definitivno puno primera. Postoje određeni programi koji se prave, sve je sa jasnim ciljem i idejom napisano. Želimo da postignemo ovo, to ćemo uraditi na ovakav način, imamo zadatak, to se radi zbog toga i toga. Ima neka mala pričica koja prati sve to, dete prolazi kroz narativ, uživa i uči nešto.
Ono što mene jako raduje je što će Skreč od verzije 3.0 biti kompletno kompatibilan sa ev3.
To onda pokazuje da tog robota mogu da da koristim i sa mlađom decom od one koja su navedena, jer to blokovsko programiranje mnogo je lakše ako ga sprovodimo kroz Skreč.”

Poslednjih godina su širom zemlje osnovane školice u kojima deca od najmlađeg uzrasta mogu učiti programiranje.

Jasmina Maksimović- mama

“Nemanja ima 9 godina, prošle godine je počeo da se interesuje kako su igrice napravljene. počeli smo i mi da se interesujemo gde on to može da nauči. tako smo čuli za Kliker. ovde je završio već 2 kursa, Skreč1 i Skreč2 i naš utisak je fantastičan.
Ima već nekoliko svojih projekata, a inače u slobodno vreme umesto da igra on uzme i napravi neku igru.”

Nemanja Maksimović- polaznik kurseva

“Naučio sam da pravim razne igrice i animacije, sa nivoima, vešalima, slobodnim padovima, hicem naviše.
U knjizi ima sjajno objašnjenje i ja odatle uzimam neke komande koje ne mogu da se nauče napamet.”

Upoznavanje najmlađih sa određenim programskim jezikom može biti izazov. Neophodno je pronaći balans između toga da primeri iz kojih deca uče budu dovoljno zanimljivi, ali ne i previše komplikovani, pa knjige Kreativnog centra mogu biti dobar izbor.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име