Naši fudbaleri na mundijalima – od Urugvaja do Rusije i Pčeličine nove knjige za male navijače

Dok svi ljubitelji fudbala nestrpljivo iščekuju predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje se ove godine održava u Rusiji, Izdavačka kuća Pčelica je objavila knjigu Naši fudbaleri na mundijalima – od Urugvaja do Rusije, autora Bojana Ljubenovića, poznatog aforističara, pisca i novinara, koji se pokazao i kao vrsni poznavalac najpopularnijeg sporta na svetu.

U pitanju je neuobičajena istorija svetskih prvenstava u fudbalu, sa posebnim osvrtom na prvenstva na kojima je učestvovala naša zemlja. Uvodnim tekstovima Kako je sve počelo i Počeci fudbala u Srbiji Ljubenović faktografiju istorije fudbala, koja se u tekstovima ove vrste ne može zanemariti, utapa u spontanu naraciju, na trenutke sentimentalnu i punu razumevanja i divljenja prema ljudima koji su zaslužni za popularizaciju fudbala na njegovim počecima. Zbog toga čitaocima možda neće ni ostati u sećanju godine prvih utakmica ili podaci o najvećem broju golova, ali će svaki čitalac ove knjige zapamtiti da su nemački i engleski vojnici na Božić 1914. godine izašli iz svojih rovova i odigrali prijateljsku fudbalsku utakmicu. Birajući ovaj neobičan detalj iz istorije fudbala i rata, Ljubenović podseća ljubitelje fudbala šta je prvobitna ideja ovog, ali i bilo kog drugog sporta, podseća na njegovu veličinu i moć, koje se ne mere skupim ugovorima, već sposobnošću da ljude učini boljim.

Priča o počecima fudbala u Srbiji je posebna priča – topla, emotivna i slikovita. Čak i kada govori o neuspesima reprezentacije, autor ove knjige to čini sa izvesnim simpatijama i razumevanjem za fudbalere koji su krajem 19. veka u podnožju Kalemegdana, nesvesni veličine koja će iz toga nastati, sa oduševljenjem odigrali prvu fudbalsku utakmicu u Srbiji.

Suštinski najbitniji deo knjige je istorijski pregled svetskih prvenstava u fudbalu na kojima su učestvovale, pod različitim nazivima, shodno menjanju imena država, reprezentacije naših fudbalera. Na taj način je nastalo jedanaest priča o srpskom izletu u svetski fudbal, od ukupno dvadeset održanih svetskih prvenstava, počevši od prvog u Urugvaju 1930. do poslednjeg u Nemačkoj 2014. godine. Iako knjiga ima podnaslov Od Urugvaja do Rusije, priča se završava u Nemačkoj, a predstojeće Svetsko prvenstvo u Rusiji je najavljeno uz ekskluzivnu fotografiju aktuelne reprezentacije Srbije. Pored istorijskog pregleda, ova knjiga se može pohvaliti mnoštvom autentičnih fotografija, zanimljivih fudbalskih podataka i analizama mečeva. Ljubenovićev aforističarski stil iz zaleđa naracije probija i prvobitnoj nameri da se napiše neutralna sportska hronika daje na trenutke duhovit karakter.

Uz svaku knjigu ide i jedinstven poklon – poster sa fotografijama svih domaćih reprezentacija od Urugvaja do Rusije, koje su prvi put okupljene na jednom mestu. U duhu motivacijskih govora, kratak tekst na poleđini knjige o svom doživljaju fudbala potpisuje naš fudbalski as, Ilija Petković. Njegove ispovedne reči o „ispunjenju fudbalskog sna” mogu biti zdrava i podsticajna poruka za sve male fudbalere.

Bez obzira na to da li ste poznavalac fudbala ili tek početnik, da li ste kolekcionar ili jednostavno verni navijač reprezentacije, ova knjiga će biti odlično zagrevanje pred početak Svetskog prvenstva u fudbalu.MALI PARTIZANOVAC i MALI ZVEZDAŠ

PČELIČINE NOVE KNJIGE ZA MALE NAVIJAČE

Izdavačka kuća Pčelica objavila je dve ilustrovane knjige Mali zvezdaš i Mali partizanovac autora Gorana Markovića i ilustratora Mladena Anđelkovića, uz podršku fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan.

Godinama unazad svedoci smo čestih sukoba navijača i incidenata, posebno na fudbalskim utakmicama, na stadionima i izvan njih. Takve negativne društvene pojave se nažalost suzbijaju trenutno i u situacijama kada se već dogode tragedije sa velikim posledicama. Svima je jasno da je neophodno raditi na prevenciji kod mladih ljudi kako bi se uklanjali pomenuti oblici takvog ponašanja.

Jedan od načina prevencije je svakako edukacija najmlađih i prvi put se kod nas jedna izdavačka kuća za decu angažovala da se putem knjiga bavi tom osetljivom tematikom, a posebno kod najmlađih.

Iz Pčelice nam objašnjavaju da su pomenute dve knjige namenjene deci koja se tek uvode u svet sporta i podložna su raznim uticajima. Knjige paralelno prate dva dečaka i njihove porodice koje navijaju za suparničke klubove, ali ih to ne sprečava da pored navijačkih strasti budu prijatelji i poštuju jedni druge.

Vaspitni cilj ove dve simpatične navijačke početnice je da kod najmlađih čitalaca razvijaju toleranciju i osećaj poštovanja i uvažavanja navijača različitih sportskih klubova. Kroz različite situacije u pričama o malom zvezdašu i malom partizanovcu deca će biti podstaknuta da razgraniče pravo navijanje od huliganstva i pronaći će osnovne informacije o svojim omiljenim klubovima.

Važno je naglasiti da se postepenim i malim koracima menjaju ustaljeni negativni modeli ponašanja, pa tako i ove dve Pčeličine knjige imaju za cilj da nenametljivo poruče deci, ali i odraslima, da su prijateljstvo i razumevanje vrednosti koje nas čine boljim ljudima.

Fudbalski klubovi Partizan i Crvena zvezda pokazali su razumevanje i odgovornost pružanjem moralne podrške Izdavačkoj kući Pčelica za objavljivanje pomenutih knjiga na čijim koricama se nalaze i grbovi pomenutih timova. Deo knjiga fudbalski klubovi i Pčelica će pokloniti svojim najvernijim malim navijačima, a knjige se mogu nabaviti u svim većim knjižarama i u internet prodavnici Izdavačke kuće Pčelica.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име