MOJ URNEBESNI PRIRUČNIK

Poslednjih godina u oblasti književnosti za decu primetna je pojava ne samo prelaznih književnih vrsta i žanrova, nego i pojava novih, koji se ne mogu pronaći u starim sistemima klasifikacije. Posebno mesto zauzima priručnik – prelazni žanr koji se polako osamostaljuje i postaje dominantan u savremenoj literaturi za decu. Ova književna vrsta je posebno popularna među tinejdžerima.

Izdavačka kuća Pčelica je, u saradnji sa francuskim izdavačem Natan, objavila ediciju Moj urnebesni priručnik i u okviru njega četiri knjige„Moj urnebesni priručnik o devojčicama i dečacima”, „Moj urnebesni priručnik o roditeljima”, „Moj urnebesni priručnik o knjigama” i „Moj urnebesni priručnik o drugarima”.
U pitanju su knjige modernog dizajna i ilustracija koje simuliraju naivan, dečji stil crtanja, bez detalja i preciznosti. Teme ovih knjiga odgovaraju interesovanjima tinejdžera, dotiču se njihovih problema sa odrastanjem, roditeljima, školom, suprotnim polom… Međutim, ono što ove knjige čini popularnim je njihov neobavezujući, luckast i lepršast stil pripovedanja, ako o pripovedanju u klasičnom smislu uopšte može biti reči, duhovitost i bliskost tinejdžerskom načinu izražavanja. Pripovedanje je brzo, dinamično, redukovano, često svedeno na onomatopeju. Međutim, upravo svođenje jezika na minimum potreban da bi se informacija prenela karakteristika je tinejdžerskog govora. Zbog toga Urnebesne priručnike prati slogan da su to knjige koje će čitaoci progutati za tren oka.

Period odrastanja je urnebesan u svakom pogledu, a ovi priručnici su sposobni da prate tinejdžere u svakoj njihovoj blesavoj zamisli, suludoj ideji i smeloj odluci.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име