Издавачка кућа Пчелица је један од најзначајнијих издавача литературе за децу и добитник бројних награда и признања за допринос развоју књижевности за младе. Екипа вредних и креативних људи који окупљају тим Пчелице тек неколико година представља српско издаваштво за децу и на значајним међународним сајмовима књига у Франкфурту и Болоњи, а већ су се појавили и први значајни резултати у вези са уступањем књижевних права иностраним издавачким кућама.
Из Пчелице су стигле вести да је недавно потписан уговор са ауторском агенцијом и издавачем из Кине за уступање права на објављивање популарне и награђиване едиције едукативних сликовница Приче из шуме, које су дело ауторке текста Николете Новак и илустратора Алекса Јовановића. Тако ће Пчелица на овај начин први пут бити заступљена на кинеском тржишту књига, а директор Горан Марковић је поносан због склапања посла овог чачанског издавача са Кинезима.
– Веровали смо да поменуте сликовнице могу пронаћи пут и до иностраних читалаца, јер смо већ имали веома позитивне реакције наших читалаца. Сликовнице смо превели на енглески језик и тако смо успели да их приближимо читалачкој публици изван Србије. Занимљиво је поменути да нам је Приче из шуме тада превео на енглески језик покојни Тимоти Џон Бајфорд и посебно смо поносни због тога. Већ су уступљена права на објављивање Прича из шуме у Бугарској и Македонији, а у току су и преговори са издавачима из Русије. Ауторски тим је већ искусан у овом послу. Николета и Алекса су урадили неколико књига заједно и поменуо бих да је сигурно драгоцено да је Николета као ветеринар по струци спојила своја стручна знања и таленат у писању оваквих прича о животињама, а Алекса који је по струци академски сликар, илустровао је ове књиге очигледно стилом који је допадљив различитим културама – са задовољством констатује Марковић.
Приче из шуме припадају групи проблемских сликовница које путем ликова животиња обрађују неке важне психолошке и социолошке теме којих се одрасли често дотичу у васпитном раду са децом. Поменуте сликовнице су награђене на сајмовима књига у Бањалуци и Подгорици, а Удружење ликовних уметника и примењених уметности и дизајнера Србије наградило је Алексу Јовановића као најбољег илустратора 2015. године.
Пчелица наставља свој лет у инострани издавачки свет припремама за Сајам књига за децу у Болоњи који ће се одржати почетком априла. Редакцијски тим већ увелико припрема нове наслове које ће понудити иностраним издавачима и ауторским агенцијама.
– До сада смо уступили права издавачким кућама из Пољске, Чешке, Словачке, Словеније, Исланда, Бугарске, Хрватске и Македоније, а од сада и Кине. Циљ нам је да наша издања представимо издавачима и из многих других држава, али и да ми објављујемо квалитетне наслове познатих светских издавача, јер желимо да нашим младим читаоцима у Србији буде доступна најквалитетнија литература из различитих делова света. За Болоњу припремамо много нових наслова, али процењујемо да ће највећа заинтересованост бити за нашу едицију Мале књиге о великим људима, нове илустроване романе у оквиру едиције Дивови прошлости, али и за појединачне наслове попут Илустрованог рокенрол водича и Књиге за заљубљене дечаке и девојчице. Наравно, Приче из шуме су и даље наш битан адут у представљању нашег издавачког програма иностраним партнерима, али ћемо имати и потпуно нову едицију сликовница Пријатељи из саване коју су такође урадили аутори Прича из шуме, Николета Новак и Алекса Јовановић – информише нас директор Пчелице Горан Марковић.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име