Хигијена уста и зуба

КОРИШЋЕЊЕ ФЛУОРА У ПРЕВЕНЦИЈИ ЗУБНОГ КАРИЈЕСА КОД ДЕЦЕ
Хигијена уста почиње и пре ницања првих зуба. У почетку се своди на чишћење газом намотаном на прст родитеља. Са ницањем већег броја зуба
уводи се четкица, а када дете научи да испљуне, и паста. На тржишту постоје и пасте за бебе. Код деце је веома важно укључити и заштиту флуором
што је од изузетног значаја за квалитет будућих зуба. Динамику узимања флуора препоручује стоматолог.

ХРАНА И РАСТ ЗУБА

Време ницања млечних зуба се прилично разликује, како за поједине зубе, тако и код појединих особа, тако да се може говорити само о просечном
времену ницања зуба. Обично је ницање зуба код девојчица раније него код дечака, али је редослед избијања исти. Прво се између 6. и 8. Месеца појављују доњи па горњи централини секутићи, а затим између 8. и 10. месеца, ничу горњи па доњи латерални секутићи.
Први млечни молари избијају између 12. и 16. месеца, очњаци између 16. и 20. месеца, а други млечни молари између 20. и 30. месеца.
Кариогени микроорганизми се насељавају у усну дупљу са ницањем млечних зуба. Лоше навике у исхрани и лоша орална хигијена омогућавају настанак каријеса.
Вештачка исхрана деце потискује природан начин исхране – дојење,
фаворизује флашице са цуцлом и ствара лоше навике коришћења заслађених напитака (млека, чајева, сокова, заслађене воде). Због тога се шећер не препоручује у првој години живота, а опрезно и касније. Посебно је лоша навика да се дете успављује са флашицом хране у устима. Храна остаје у устима током целе ноћи и микроорганизми који стварају каријес имају довољно времена да почну са разарањем зубића. Каријес се спречава правилном исхраном и добром хигијеном уста и зуба!
Код деце која су природно храњена се такође може јавити каријес услед створених лоших навика (дуги и чести оброци, задржавање хране у устима, честа и неконтролисана употреба слаткиша између оброка).

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име