Dojenje i dohrana odojčeta

Pitala bih nesto vezano za bebu.
Beba ima 20 dana. Rodjena je sa 4 kg i 50 gr. Rekli su mi u porodilistu da ce vise traziti da sisa.
Ne moze bas da uhvati dojku ili nece,ili pak ne moze da izvuce koliko njoj je potrebno. Dojim je svaki dan koliko god bude htela,ali hranim je takodje Impamil mlekom.
Danju kad je vise budna sisa iz flasice ovo mleko na svakih sat vremena do dva. Nocu ili kad spava budim je na tri,tri ipo sata da bih joj dala vestacko mlekce tako su mi rekli.
Dali bebi nista nece biti sto cesce trazi da sisa vestacko mlekce jer vudim da dojenjem ne mogu da joj dam koliko njoj treba?


Poštovana,

pokušaću da Vam razjasnim kako bi u ovom uzrastu trebalo hraniti bebu.
Beba se doji na zahtev, to znači da ne treba insistirati na pravilnim intervalima između podoja.
Razmak između dva podoja se računa od početka jednog podoja do početka drugog. U prvim nedeljama preko dana razmak ne treba da bude duži od dva sata. Ako je podoj počeo u 12:00 sledeći kreće najkasnije u 14:00. Nemojte čekati da beba pregladni. Ako traži nakon sat vremena od početka podoja, malo je nosajte, proverite pele, izmasirajte stomačić, ako ništa ne pomaže, podojte. Majčino mleko je priroda stvorila da ga beba sisa kad želi. Brzo se vari. Treba pustiti bebi da sisa koliko želi. Ali morate biti oprezni, ne sme da spava na dojci.
Važan je položaj bebe tokom dojenja. Njeno telo treba da bude paralelno sa vašim:stomak na stomak. Nežno dodirnite bradavicom usnu bebe, otvoriće širom usta i tako će uvući što veći krug areole. Proverite: da su joj ustašca širom otvorena, da je donja usna povijena napolje, da joj je brada priljubljena uz dojku. Tosu znaci dobrog pripajanja, beba pravi vakum sa dojkom i onda uspešno sisa. Dojenje se zato ne čuje i ne boli mamu akt sisanja.
Ukoliko biude često sisala praviće više mleka. Samo učestalo sisanje podstiče laktaciju. Beba uzima po podoju koliko joj treba i time se ne treba opterećivati.

Kad je formula u pitanju, tu stvari stoje drugačije. Adaptirano mleko se vari dva-dva ipo sata. Zato se to mleko daje najranije posle tri sata. Beba ne plače samo što je gladna. Nemojte svaki plač tumačiti kao glad. Pokušajte da razmišljate kad je jela. Ona možda plače jer je muči stomak.Dohranu bi trebao da uvede lekar ako je uopšte potrebno.

Ono što može da Vas vodi kroz dilemu da li dete dovoljno dobija majčinog mleka je praćenje mokrih pelena. Ako beba ima makar šest mokrih pelena u toku dana, nema potrebe za dohranom.
bebe su u oralnoj fazi u prvoj godini, zato imaju potrebu da stavljaju ručice usta ili se umire kad im se da cucla. Iz tog razloga će uvek uzeti cuclu i flašicu kad joj ponudite.

Potrudite se da dobro sagledate potrebe Vašeg deteta i da dojenje prevlada nad formulom. To nije nemoguće, samo je važno da želite, verujete, držite se podoja na zahtev i imate na umu da bebi sad treba od 60 do 90 ml mleka.

Želimo Vam uspeh i da dugo dojite

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име