Beogradska premijera predstave za decu i roditelje “Papagaji”, Narodnog pozorišta “Sterija” iz Vršca

Beogradska premijera predstave za decu i roditelje, “Papagaji”, Narodnog pozorišta “Sterija” iz Vršca, odigraće se u ponedeljak 23. aprila sa početkom u 10.30h, u Pozorištu lutaka “Pinokio”;  Bulevar Maršala Tolbuhina 1, Novi Beograd.

 

PAPAGAJI“, Narodno pozorište „Sterija“, Vršac

Naziv predstave: Papagaji
Žanr: Dramska – predstava za decu

O PREDSTAVI

U vremenu kada je sve na „klik“ od nas, Narodno pozorište „Sterija“ je negujući mladu publiku odabralo upravo ovaj tekst koji nas vraća davno zaboravljenim načelima porodičnih odnosa.

Predstava „Papagaji“ se bavi savremenom porodicom, roditeljima koji su u „jurnjavi“ za egzistencijom zaboravili sve ono na šta su se zavetovali kada su stavili prstenje jedno drugom na ruku. U predstavi imamo mamu, tatu i ćerku Mašu koja često ostaje sama i koja vapi za roditeljskom pažnjom, nežnošću, pa čak i ljubavlju. Kroz maštovit urađen lik papagaja, dete i ptica pokušavaju da roditelje vrate „na pravi put“. Vraćajući roditelje u vreme njihove najranije mladosti, preko puberteta, pa sve do momenta kada su jedno drugom obećali da će se večno voleti, poštovati, da se nikada neće svađati i da će neizmerno brinuti o svom malom biću koje će njihov dom ispuniti smehom.

Predstava „Papagaji“ je edukativna, kako za decu od najmanjeg školskog, tako i za stariji uzrast. Poseban akcenat kada smo radili ovu predstavu, stavili smo upravo na roditelje, želeći da ovom predstavom napravimo mali porodičan „piknik“ u pozorištu. Predstava je ispunjena autorskim songovima kroz koje glumci, koji su i sami ispevali te songove, publici na šarmantan način publici dočaravaju život jednog deteta i „upozoravaju“ da je dete jedno nežno biće koje treba „negovati“.

Scenografija i kostimografija u predstavi su pažljivo birani da budu prijemčivi maloj i velikoj deci. Predstava takođe obiluje predivnim svetlosnim efektima koji u momentu songova, predstavi daju neki čaroban svet.

Predstava je odigrana na našoj sceni više puta i širom regiona Bosne i hercegovine gde je doživela veliki uspeh. Ovom prilikom bismo izdvojili jedan od najlepših a u isto vreme i najbolnijih komentara Mašine vršnjakinje koja je rekla: „da su moji roditelji gledali ovu predstavu, sigurno se nikada ne bi razveli“.

Autorska lista :

Tekst/Režija: Dragan Džankić
Koreograf: Marina Lazarević
Scenografija i Kostim: Sofija Lučić
Dizajn svetla: Radomir Stamenković
Muzika i tekst songova: Dragan Džankić
Aranžman: Miloš Dobrosavljević i Nikola Matić

Kasting lista:

Tata – Srđan Radivojević
Mama – Tamara Tamči Toskić
Milica – Katarina Sarić
Ups – Milan Zarić
Upsić – Marija Dragičević

Vreme trajanja: 55 minuta

O Narodnom pozorištu „Sterija“

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta „Sterija“ izvode se klasični komadi kao i veliki broj predstava za decu i predstave modernog koncepta koji ide u korak sa savremenim tendencijama u svetu pozorišne umetnosti. Multijezičnost naših glumaca omogućava nam izvođenje predstava na više jezika. U okviru naše kuće postoje profesionalna scena na srpskom jeziku i profesionalna scena na rumunskom jeziku. U teatarskom delovanju, Vršac je dokazao svoju vitalnost kroz promociju svoje bogate istorije i kulture, postavljanjem na scenu najpoznatije i najigranije predstave ali u isto vreme i one manje izvođene mlade umetnike (savremeni teatar).

Repertoarska politika pozorišta ima za cilj da kroz saradnju sa pozorištima ima za cilj da kroz saradnju sa pozorištima iz zemlje i regiona razmeni iskustva i nove vidike u pozorišnoj umetnosti danas. Shodno tome, mi ovu pozorišnu sezonu delimo u tri etape (prolećnu, letnju i jesenju) višednevnih turneja kako bismo razmenili iskustva, osetili publiku i na taj način, gradu Vršcu, predočili neka nova pozorišna ostvarenja naših prijatelja iz okruženja.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име