Када стигне брат или сестра

Долазак бебе у породицу за мало дете од три -четири године је увек збуњујући, тешко прихватљив, захтева стрпљење породице док старије дете прихвати нову ситуацију, али такође захтева посебну пажњу одраслих у понашању према старијем детету. Често се несвесно повреди и збуни, јер је оно најосетљивији члан породице када у њу стигне млађе дете.
У тренуцима када се очекује беба родитељи припремају старије дете за што бољу адаптацију на нову ситуацију. Понекад њихов уложени труд и озбиљан рад ситуацију учине компликованијом, па уместо очекиване среће што је добило брата или сестру, старије дете постане раздражљиво, одбија да се понаша као до сада, често назадује на млађи узраст у понашању. На то одрасли неретко реагују љутњом, одбацивањем, омаловажавањем, кажњавањем. Тада се ситуација почиње компликовати и настају потешкоће из којих се тешко спонтано излази.
Где се греши?
Потребно је разумети како дете доживљава и види ситуације око себе. Морамо да знамо какав је сазнајни свет детета на узрасту на коме је, те да потребне информације прилагодимо његовим сазнајним могућностима и његовој емоционалној зрелости.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име