Шта очекивати у трећем тромесечју?

Треће тромесечје одликује све већа могућностсамосталног кретања по равној површини. У овом тромесечју очекује се стабилно ослањање на три тачке.
На почетку трећег тромесечја бебе почињу стабилно да седе. Већина беба почиње да се креће по чврстој равној подлози најпре бауљајући,
а потом и пузећи.

НА СТОМАКУ

Када су научили да се окрећуса леђа на стомак већи број деце нерадо лежи на леђима, радије се играју у положају на стомаку. То им омогућава бољи преглед околине и стимулише их на даље кретање. Могу да се окрећу у круг на стомаку. На тај начин преносе тежиште на једну и другу страну.
Важно је запазити ротационе покрете између раменог и карличног појаса.

ОСЛОНАЦ НА ТРИ ТАЧКЕ

Ово је фаза која предходи самосталном преласку у седећи положај. Могу да одигну једну руку па остају ослоњени на три тачке (шака, кук, колено). У игри им треба понудити играчку са стране како би могли да одигну једну руку.

БАУЉАЊЕ

Када беба освоји стабилност на стомаку, почиње да се креће по равној
подлози бауљањем. Жеља за упознавањем сопствених могућности и простора је велика, па је један од начина кретања у овом периоду и бауљањем (повлаче се рукама унапред)

СЕДЕЊЕ

Испробавајући разне начине кретања по подлози (окретање са леђа на стомак, окретање на стомаку, бауљање) доводе се и у косо седећи положај,
а потом и у прави седећи положај. Ако је дете самостално дошло до седећег положаја оно ће држати леђа исправљена, глава је у линији са трупом.
Руке слободно користи за игру.

ПРЕЛАЗАК У ЧЕТВОРОНОЖНИ ПОЛОЖАЈ

У четвороножном положају најпре некоординисано пузе
(прво померају руке па онда ноге – без реципроцитета) а потом пузање постаје координисано (лева рука – десна нога и обрнуто).
Из седећег положаја покушавају да пређу у четвороножни положај,
опет преко бока, љуљају се напред-назад и врате у седећи или положај на стомаку.

СТОЈЕЋИ ПОЛОЖАЈ

Пузање пружа могућност истраживања још већег простора.
У стојећем положају су стопала широко размакнута, углавном окренута упоље. Ослонац је унутрашњом ивицом стопала, прстићи савијени (активан рефлекс хватања на стопалу, који се губи када дете стабилизује ход).
Пузањем стижу до делова намешатајa, зидова, усправљају се
на колена, извлаче једну ногу и прелазе у стојећи положај.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име