Школа родитељства

Циљ сваког родитељства је да подигне здраву и сретну децу. Сваки родитељски пар бира свој пут до тог циља. На том путу постоје путокази који воде у здраво и срећно родитељство. Да би знали да протумачите путоказе, потребно је пре него што се најсрећнији догађај у животу деси, да се упознате са елементарним смерницама које ће вас водити кроз родитељство.
У току праћења трудноће неопходно је знати, да је поред физичког здравља, подједнако важна брига о емоционалном и психичком здравља. Драгоцено је да се парови који чекају бебу, нарочито прву бебу, упознају са свим аспектима трудноће и периода непосредно после порођаја, како би се што боље припремили за нову животну улогу.
Знамо да вас сад највуше брине да трудноћа прође добро као и порођај. Да бисте желели да обезбeдите да порођај буде безболан и беба се роди безбедно.
На доживљај порођаја не утиче само доживљени бол, као и начин на који сте се породили, пресудну улогу игра страх од непознатог и кофер туђих искуства која вам је неко несвесно оставио да вам отежава ваш пут до порођаја.
Да бисте се ослободили баласта који вуче кофер туђих искустава, упознајте се са током трудноће (имате у менију много тема из ове области), физиологијом порођаја, дојењем (такође постоји у менију скоро све важно), припремите се за први дан у кући. Наоружајте се знањем, информацијама, питајте стручњаке (и о томе много тема на сајту) све оно што вас збуњује и што не разумете – осећајте се сигурно у својој трудноћи и родитељству.
Програм који наша Школа за родитељство нуди управо је и конципирана да вам понуди потребне информације, обезбеди доступност стручњака за сва питања која вам се намећу, развије у вама потребу да промишљате на свој начин о себи, детету, родитељству, породици. Да вас оснажи у својој индивидуалности, растерети предрасуда и подсети шта заиста јесте потреба сваког детета.
Како је страх од порођаја у већој или мањој мери присутан код сваке труднице, битно је упознати се са вештином савлађивања бола током порођаја, као и упознати се са епидуралном анестезијом као једним од могућности ублажавања бола на порођају.
Вештина савлађивања бола на порођају се постиже тренингом који се два пута недељно изводи од 26. недеље трудноће до порођаја.Тренинг подразумева припрему за све варијанте природног порођаја као и технику дисања за савлађивање бола. У нашој Школи за родитељство је то програм психофизичке припреме за порођај.
Припрема за родитељство је процес који траје од тренутка када тинејџери у свом емоционалном свету препознају емоције усмерене ка супротаном полу. О томе се свесно размишља када пар одлучи да има дете. Многи мисле да је родитељство аутоматизам који се одвија од тренутка кад се дете роди. Други прочитају гомилу књига које их збуне и од пуно теорија не виде најважније – дете.
Права мера је негде између. Родитељство је спонтан чин, али је неопходно упознати се са развојним потребама детета кроз фазе одрастања, научити како се свет гледа из дечијег угла да би разумели реакције детета, овладати контролом над сопственим емоцијама како би правилно реаговали. Период трудноће је идеално време када будући родитељски пар треба да закорачи у свет родитељства.
Често се питамо шта је то што чини неког добрим родитељем? Одговор је тешко дати у једној реченици. А, ако о томе кренемо наглас да размишљамо, онда ћемо сигурно рећи да су то родитељи који вoлe своје дете. Рећи ћете сви воле своју децу, шта значи волети своје дете? То би значило прихватити га онаквим какво јесте,разумети га, подржати га и кад иде напред и кад застане, издржати његову љутњу, дозволити му да оде кад за то дође време, учинити да се увек осећа сигурним, бити доследан у својим одлукама и ставовима, говорити и показивати колико је вољено… даље наставите сами, видећете да ће листа бити дуга. Можда се питате како сад све то постићи и зар није то све оно што су и моји родитељи радили? На ово питање и многа друга која смо поставили и која ви постављате разговарамо једном недељно у Школи за труднице у програму који се зове Припрема за родитељство.
Сада верујем да сте тотално збуњени . Школа за труднице, програми, више пута недељно…? Све је уствари једноставно:
Школа за родитељство Дома здравља Савски венац (као један од примера успешних школа) има три програма:

  • Школа за труднице се одвија четвртком у месечном циклусу који садржи четири теме: трудноћу, порођај, дојење, први дан у кући. Сваког месеца се теме понављју
  • Психофизичка припрема се одвија понедељком и петком, креће у 26. недељи трудноће и траје до краја порођаја.
  • Припрема за родитељство је програм који се реализује уторком, обрађују се теме које се врте у круг (10 тема), намењен је паровима који чекају прву бебу и препорука је да би било идеално током другог триместра трудноће пратити овај програм.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име