Чување мајчиног млека и банка млека

ЧУВАЊЕ МАЈЧИНОГ МЛЕКА
У моментима када се ствара више млека него што је беби потребно, млеко треба измлазати, ручно или пумпицом за измлазање у стерилне кесице или стерилне пластичне посудице(за уринокултуру). Стерилне кесице могу да се набаве уз неке од пумпица за измлазање, а пластичне посудице могу да се купе у апотеци .На кесицама или посудицама треба убележити датум измлазања.
Уколико се млеко измлажено чува у обичном фрижидеру, треба га чувати у дубини фрижидера до 3 дана. Ако се млеко замрзава у замрзивачу може да се чува до 3 месеца.
Млеко не сме да се отапа и загрева директно на електричном шпорету или пламену плинског шпорета!
Оно се загрева у тзв. топлом купатилу, односно посуда са топлом водом. Једном загрејано млеко мора да се утроши између 2 подоја и не може се поново замрзавати или расхлађивати. Овакав третман мајчиног млека је неопходан да се не униште живе ћелије , антитела и имуноглобулини.

БАНКА МАЈЧИНОГ МЛЕКА

Данас у Београду постоји Банка мајчиног млека у Институту за неонаталогију, у улици краља Милутина 50. Мајчино млеко је много више него храна. Оно се по својим одликама може да поредити са ткивом (својеврсно течно ткиво). Садржи живе одбрамбене и градивне ћелије, имуноглобулине, антитела и мноштво других заштитних материја. Мама, уколико имате вишак млека, можете да га донирате за болесну децу. Потребно је јавити се у Банку мајчиног млека у Институтза неонаталогију, на одељење мајки, телефон: 011/3630 127, како би се урадили одговарајући прегледи.
Све здраве мајке које имају вишкове млека могу да буду донори. Мајке чија су деца отпуштена из Института за неонатологију могу да остану донори млека.
У Банци млека се млеко обрађује и пакује на одговарајући начин и чува за бебе којима је неопходно. Било би пожељно да се овакве банке мајчиног млека отворе и у другим већим градовима.
Dr sci med Љиљана Абрамовић Савић
педијатар нутрициониста Институт за мајку и дете (лекар у пензији)
консултант ДЗ „Др Ристић“

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име