Царски рез

Царски рез представља операцијом изведен порођај. То је хирушки захват који подразумева прављење реза на трбуху и на материци и порођај бебе кроз тај рез. Може бити планиран, када се унапред зна да постоји немоућност вагиналног порођаја, или хитан, када у току порођаја дође по појаве индикација на основу којих акушер одлучује да оперативним путем заврши порођај.
Припрема за царски рез
Гинеколог ће са Вама прво обавити разговор да ли је неопходно да се ради царски рез и зашто. Прегледаће Вас интерниста да би се имало у виду Ваше здравствено стање у том тренутку, а затим Вас прегледа анестезиолог, са којим ћете се договорити какву врсту анестезије можете добити: општа анестезија, у којој спавате за време операције, или регионална (епидурална или спинална) где сте будни за време трајања операције. Код жена код којих се царски рез ради у регионалној анестезији, одмах после обраде новорођенчета и прегледа педијатра, дете се показује мами. Код жена којима се царски рез ради у општој анестезији, дете се обради, прегледа и носи на одељење за новорођенчад, а породиља се смешта на одељење интезивне неге.
Жена порођена царским резом може у беби-френдли.
По изласку са интензивне неге, жене порођене царским резом се смештају на беби-френдли одељење. После 24 часа породиља полако устаје из кревета, уз помоћ сестре, а после 4-5 дана биће отпуштена из болнице. 7-10 дана после операције следи скидање конаца.
Лактација код жена порођених царским резом спорије се успоставља. То не треба да Вас брине, Ваша беба ће бити збринута, само је важно да бебу често стављате на груди (ако сте у беби-френдлију), или кад год Вам је донесу ако сте у породилишту које нема беби-френдли. Важно је стављати бебу на груди и пре него што млеко крене јер тако ћете најбоље стимулисати своје млечне жлезде.
Беба треба да добије сваку кап млека коју имате.
Док беба сиса, она „прави млеко“, односно стимулише хормонску спрегу која доводи до лучења млека, зато је јако важно да се не праве велике паузе у подојима.
Кретање после царског реза

Колико год је битно да се одмарате по доласку кући из болнице, толико је и битно да се крећете. Тиме се убрзава зацељивање ране, укупни опоравак а спречава настанак угрушка у крвним судовима. С друге стране, немојте претеривати у кретању јер мишићи су још слаби и треба им постепено навикавање на напоре. Немојте дизати ништа тешко, осим Ваше бебе, у наредних 6 недеља. Такође, као и код вагиналног порођаја, сексулни порођаји се не препоручују у првих 6 недеља.

Снежана Малешев, ВМС, патронажна сестра, предавач и руководилац Психофизичке припреме трудница за порођај
рецензија: мултидисциплинарни тим ДЗ Савски венац

 

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име