Флуор у трудноћи

УПОТРЕБА ФЛУОРА КОД ДЕЦЕ И ТРУДНИЦА
Флуор спада у есенцијалне микроелементе. У организму има своју оптималну, сигурно толерантну и токсичну дозу. Флуор се у природи ретко налази слободан већ у облику својих органиских и неорганиских једињења. У природи су најраспростарањенија неорганска једињења – флуориди који се налазе свуда око нас.
Уносимо их путем ваздуха, хране и воде. Најзначајније место за човека је флуоропатит, који улази у састав зубне глеђи. Количина флуорида у зубном ткиву је одраз биолошки расположиве количине флуорида у време формирања зуба. У периоду пре избијања зуба флуор учествује у формирању зубне глеђи, а његова улога је да смањи растворљивост зубне глеђи у киселинама, односно учини зубе отпорнијим на каријес. Уградња флуоропатита у површински слој глеђи наставља се и после избијања зуба, када утиче на поспешивање реминерализације после деминерализације односно, после узимања киселе хране.
Каријес по својој распрострањености, компликацијама и последицама спада у најмасовније и најчешће незаразно обољење човека. Увођењем профилаксе каријеса зуба флуоридима, дошло је до смањења каријеса у просеку 30% – 90%.
У оквиру превентивних мера профилаксе каријеса, препоручује се трудницама и деци, да осим редовне хигијене зуба, користе и превентивне дозе флуорида у виду таблетица.
За труднице је предвиђено да се у другом триместру крене са коришћењем таблета флуора од 1мг дневно, до краја трудноће и да се настави првих шест месеци после порођаја, уколико жена доји.
Када су деца у питању, препоручује се да се употреба флуора почне са шест месеци, таблета од 0, 25 мг дневно и тако до друге године.
Од друге до четврте године таблета од 0, 50 мг дневно. Од четврте до 12. године таблета од 1мг дневно. Ово су безбедне дозе које у комбинацији са употребом пасте за зубе са флуором обезбеђују сигурну превентивну заштиту.

Важно је да се са својим гинекологом, педијатром и превентивним стоматологом посаветујете о почетку увођења профилаксе флуором.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име