Упознајмо мајчино млеко

Мајчино млеко није увек исто. Како се потребе одојчета мењају и мајчино млеко се мења и прилагођава. Оно се разликује по времену настајања, тако имамо колострум, прелазно и зрело млеко. Мајчино млеко је одговарајуће температуте и у сваком тренутку свеже припремљено да утоли глад и жеђ одојчета.
КОЛОСТРУМ – је млеко које луче мајчине груди у првих неколико дана непосредно после порођаја. Многе труднице примете неклико недеља пре порођаја по коју кап колострума на брадавицама, то млечне жлезде шаљу знак да су спремне за дојење. Колострум је густа, лепљива, бистра до лимункасто-жућкаста течност. То је савршена прва храна за новорођенче, садржи више протеина и витамина А него зрело млеко. Садржај имуноглобулина (ИгА, наслеђена од маме) обезбеђује новорођенчету заштиту од инфекција, тако да се за колострум каже да је то прва бебина вакцина против многих вируса и бактерија. Иако га има мало, 10-40 мл по оброку, овакав састав пружа детету тако важну заштиту од ингекција у првим данима живота.
Колострум има и лаксативна дејства те помаже избацивању прве столице (меконијум), као и у сазревању дигестивног тракта.
ПРЕЛАЗНО МЛЕКО – Почиње да се лучи у прве две недеље после порођаја.Садржи више масти, лактозе и енергије него колострум. Ређе је и водњикавије од колострума што не занчи да је мање хранљивије. После 15. дана од порођаја почиње да се лучи зрело млеко.
ЗРЕЛО МЛЕКО – се ствара у мајчиним грудима почев од треће или четврте недеље по порођају. Међутим, ни ово млеко нема стални састав. Оно се мења током дана или у току подоја. У јутарњим сатима оно садржи мање масноћа. На почетку подоја лучи се у великим количинама млеко богато протеинима и лактозом, „прво млеко“, које задовољава потребе за водом. Беби којој се дозвољава подој на захтев, задовољава и све своје потребе за водом, чиме постижемо растерећење незрелих бубрега.
На крају подоја лучи се „задње млеко“- које је 4-5 пута богатије мастима и даје ситост. Због тога је важно да беба испразни једну дојку пре него што пређе на другу. Просечно беба доји 10-15 минута једну дојку. Због велике количине масти „задње млеко“ је светлије.
ПРОТЕИНИ – Количина протеина у мајчином млеку је оптимална за раст одојчета и развој мозга. Лако се варе и добро апсорбују. Исхрана мајке не утиче на ниво протеина у њеном млеку.
МАСТИ – Масти су главни енергетски извор за одојче. Садрже одговарајуће масне киселине потребне за раст мозга. Мајчино млеко садржи и ензиме који су потребни за разлагање масти. Исхраном мајке може се утицати на ниво масти у њеном млеку. Адаптирано млеко не садржи ензиме за варење и не мења се током храњења.
ГВОЖЂЕ– Добро се апсорбује из мајчиног млека (око50%), углавном зато што мајчино млеко и у овом случају обезбеђује факторе који помажу овај процес. Могућност абсорпције гвожђа из адаптираног млека је око 4%, а из крављег 10%.
ИСХРАНА МАЈКЕ – Исхрана дојиља је веома важна. Она треба да буде разноврсна избалансирана(богата витаминима и минералима). Унос течности мора бити већи – просечно око 3 литре дневно. Током дојења препоручује се: млеко, супе, минерална вода, чајеви, а не препоручују се газирана пића као ни веће количине кафе.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име