Узимање и ношење бебе

УЗИМАЊЕ
Од првог дана, све што радите са и око бебе је прилика да подстакнете правилан раст и развој! Нема потребе да издвајате посебно време за вежбање уколико усвојите основна правила стимулације моторног развоја и примењујете их у сваком контакту са бебом.
Када узимате бебу, увек је окрећите преко бока.
Обезбедити да глава увек буде у линији са трупом! Тиме се подстиче јачање бочне мускулатуре врата и трупа. Немојте журити и изводити нагле покрете јер ће беба реаговати целим телом и почети да плаче.
Запамтите – сигурност у сваком положају омогућава правилан развој!
Узимајте бебу и са леве и са десне стране јер на тај начин подстичете симетричан развој. Сваком родитељу је једна страна „згоднија“ – али покушајте да избегнете ову типичну грешку.

НОШЕЊЕ

Ношење такође представља начин вежбања јер од почетка усмерава дете према
такозваној средњој линији. Увек поштујемо принцип да су глава и труп у линији,
руке усмерене према напред, шакице отворене. Чак и када је сасвим мала беба није „објекат“ са којим се манипулише. Од првог дана она је активна и реагује у складу са својим могућностима. Однос према детету зато мора бити динамичан са сталним променама и прилагођавањима. Новорођенче је потребно држати у тзв. феталном положају, који му омогућава потпуну сигурност. Али већ пред крај првог тромесечја
полако можемо ослобађати потпору за главу.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име