Трудноћа и дијабет

Диабетес мелитус је група метаболичких поремећаја која се одликују хипергликемијом због поремећене секреције инсулина, поремећаја деловања инсулина или због оба разлога. У диабету долази до поремећаја метаболизма масти, беланчевина и угљених хидрата, због недовољног лучења инсулина. Органи који највише страдају код особа са дијабетом су крвни судови, срце, бубрези, нерви, око. Постоје два типа диабета, диабет тип1 где не постоји лучење инсулина и дијабет типа2 где постоји одређени вид ћелијске резистенције на инсулин(склоност ка овом типу диабета имају гојазне особе).
Жене код којих је диабет дијагностикован пре оствареног материнства, немају препреку да остану у другом стању због своје болести. Оне би само требале да знају да се трудноћа код жена са диабетом сматра високо ризичном и захтева посебно праћење. Ово све зато што би нерегулисани диабет у првом триместру трудноће могао да доведе до конгениталних аномалија плода. Зато свака жена диабетичар добија следећа упуства: најмање три месеца пре затрудњивања, неопходно је да ниво ХбА1ц (гликолизирајући хемоглобин)буде у распону између 6%-7%, боље 6%.

Неопходно је урадити све претраге које се односе на могуће компликације код диабета, то подразумева: преглед мокраће на микроалбуминурију, преглед очног дна, ЕКГ, преглед периферних крвних судова и периферних нерава.
Консултовати се са лекаром о узимању лекова, односно искључивању оних који би могли бити штетни у периоду затрудњивања и трудноће. Жена која своју гликемију одржава таблетама у припремном периоду за трудноћу и током трудноће се често преводи на инсулин.
Као и код свих жена, пушење алкохол, психоактивне супстанце, нњ би требало конзумирати у периоду пре трудноће као и у току трудноће.
Неопходно је држати се хигијенскодијететског режима , а то подразумева правилно узимање хране(количина, избор намирница, начин припреме, време узимања оброка), физичка активност (неопходна свакодневно, умерно), добар сан, нега коже.
Поред одржавања глокорегулације, такође је неопходно водити рачуна о телесној тежини, која треба да је испод индекса гојазности. Добра телесна тежина нам је предуслов за хормонску равнотежу која је веома важна у периоду пре затрудњивања.
Када жена која је диабетичар остане у другом стању, њена трудноћа се води под посебним режимом.Тако да се она најмање три пута хоспитализује због праћења трудноће и то након утврђивања трудноће, између 20 и 24 недеље трудноће и у 34 недељи трудноће. За време боравка у болници врше се све потребне анализе како би били сигурни да трудноћа добро напредује.
Жене које имају диабет, најчешће рађају крупнију децу, њихов порођај диктира њихова природа (може бити вагинални, царски, са епидуралом ), као и сам ток трудноће.
Жене диабетичари би морале да користе контрацептивна средства, јер само добро планирана трудноћа је предуслов да се избегну могуће компликације.

ГЕСТАЦИЈСКИ ДИЈАБЕТЕС:

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име