Температура

Температура је добар симптом нашег организма, показује нам да се наш организам бори са неком инфекцијом, према томе како организам реагује лекар може понекад чак да закључи да ли је вирусна или бактеријска инфекција и пре готових анализа крви. Зато немојте да се плашите што температура траје, док дететов имунитет не елиминише вирус, температура ће бити присутна.

КАКО ТРЕБА ДА СЕ ПОНАШАТЕ КАДА ЈЕ ТЕМПЕРАТУРА У ПИТАЊУ?

Најбоље је мерити испод пазуха, јер је ту најпрецизнија, ако мерите ректално, будите пажљиви и увек одузмите 0,5 степена, јер је ректална температура за толико виша. Уколико користите разне дигиталне топломере упоредите их са живиним и проверите да ли има одступања, како не би имали погрешне резултате.
За децу до две године кажемо да имају температуру када она прелази 37,5 Ц, а лек дајемо тек када пређе 38,5 Ц. До те висине температуре само дете појимо, на пет минута по гутљај. Лек можемо најраније поновити тек за четири сата ако је температура изнад 38,5Ц.
Понекад ће температура да настави да расте и ако смо дали лек, када се приближи 39 Ц и више, тада пунимо каду млаком водом (37 Ц), дете се купа, лешкари у води, квасимо обавезно главу. Да би се организам расхладио потребно је да је дете у млакој води 15-ак минута уз доливање млаке воде, вода не сме да буде хладна. Расхлађивање у води се може понављати на сат времена.
Између се могу на стопала и чело ставити облози од 1/3 алкохола и 2/3 воде.
Немојте очекивати да ће температура одмах спасти на нормалу, најчешће то није могуће, зато будите задовољни да се температура снизи за неки подеок, односно да имате реакцију на лек и расхлађивање. Знајте да идете ка оздрављењу када је сваки наредни скок нижи од предходног.
Добро је знати да је сок од јабуке природни антипиретик, те га је добро нудити детету да пије, ако му узраст то дозвољава. Такође увек имајте у кући неки од сирупа на бази парацетамола и средство за рехидратацију.
Оно што најчешће збуњује родитеље су савети: нпр. да се главица не кваси, што је супротно, важно је поквасити главу. Не треба утопљавати дете већ га раскомотити. Дете сме да спава, све док температура не пређе 39 Ц, тада се буди и расхлађује у води .
Родитељи покушајте да следите упуства која важе када је температура у питању:

  • Измерите прецизно температуру
  • Одмах почните са појењем на пет мин по гутљај
  • Немојте давати лек до 38,5 Ц
  • Расхладите дете у млакој води ако је тепература изнад 39 Ц
  • Држите се савета лекара о дозирању лекова
  • Не журите одмах код лекара, ако ваше дете реагује на лек, доброг је општег стања, нема ниједан други симптом, можете тек после 48 сати отићи до лекара.
  • Никад немојте сами дати детету антибиотик, то ће учинити лекар ако је потребно и када је потребно, да не би направили више штете него користи .

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име