Седење

Не постављајте дете никада пасивно у седећи положај, не подупирите га јастуцима. Када буде спремно, урадиће то само јер је то нормална фаза у развоју.
Нормалан ултразвучни налаз на куковима никако није сигнал да поставите дете у седећи положај како би сте га научили да „седи“. Ако дете није самостално дошло до овог положаја већ захтева потпору, само сте без потребе оптеретили његов кичмени стуб. Без обзира што покушава да
се гурањем главе унапред подигне у седећи положај, неће у томе успети.
Мало беба почне самостално да седи пред крај трећег тромесечја. Већина се, током другог тромесечја, вредно припрема за овај захтеван положај.

Важно је запамтити да је друго тромесечје период када дете нормално треба да подиже ноге ка трбуху, хвата стопала и ставља у уста.

Правилна шема промене положаја до пете године је увек преко бока
(из лежећег на стомак, из лежећег у седећи, четвороножни).
Због тога ако се дете гура главом унапред, правилна стимулација би била
да га вратите на леђа и понудите окретање преко бока, а никако да га повлачењем за руке доводите у седећи положај.
КАДА ПОДИЗАТИ НАСЛОН КОЛИЦА?

„Беба гура главом напред и хоће да седне. Зар то не значи да треба да подигнемо наслон колица за седећи положај?“- најчешће је размишљање родитеља на крају другог тромесечја.
Истина је да беба жели да посматра околину и не жели да лежи на леђима. Ако већ није самостално почела да седи, подигните наслон колица за један степен и омогућите јој на тај начин да посматра околину. Ноге треба да држи подигнуте према стомаку (обично их држе на предњем штитнику ).
Овако је оптерећење кичменог стуба под дејством гравитације мање.

ШТА КОРИСТИТИ У КУЋИ?
Савремена индустрија производа за децу нуди широк избор различитих љуљашки, носиљки, седељки. Све што спутава бебу да буде активна није добро. Због тога је дуже постављање бебе у један положај уз немогућност кретања супротно саветима физијатара. Наравно да постоје моменти када је неопходно ставити бебу на безбедно и занимљиво место. Водите рачуна да бебе у томе не проводе већи део дана.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име