Светска недеља промоције дојења од 1. до 7. августа

Шта треба знати?

Дојење није искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност.
Важно је да се будућа мајка током трудноће упозна са значајем мајчиног млека и праксама подршка дојењу.

Одмах након порођаја треба обезбедити да мајка и новорођенче имају контакт “кожа на кожу” и да се иницира подој у првом сату живота. Мајци треба показати правилну технику подоја, јер то обезбеђује ефикасно сисање. Новорођенче треба да је увек близу мајке. Боравак у истој соби омогућава детету да сиса кад хоће и колико год дуго жели. Дојење на захтев омогућава да мајка увек има довољно млека, да дете буде задовољно и брже напредује. Мајчино млеко је бесплатно, увек свеже и доступно у свако доба дана и ноћи.

Није оброк сталног састава, већ се прилагођава потребама детета, како би се обезбедиле све нутритивне потребе за нормалан раст и развој. Мења се у току лактације, у току самог оброка, према климатским условима и полу детета.

Дојењем се успоставља снажна емоционална веза између мајке и детета, смањује се ризик од појаве инфекција, екцема, дечјег дијабета.

Дојена деца у одраслом добу имају мању склоност ка гојазности, дијабету, кардиоваскуларним болестима.

Хормон окситоцин, који је одговоран за отпуштање млека из дојке, утиче на контракције материце, што смањује крварење након порођаја и спречава постпорођајну анемију. Ризик за рани карцином дојке и јајника је мањи код жена које доје.

Исхрана детета мајчиним млеком пружа бројне предности: нутритивне, здравствене, имунолошке, развојне, психолошке, социјалне и економске.

Светска Здравствена организација (WHO), Уједињене нације (UN), УНИЦЕФ, као и Европско друштво за дечију гастроентерологију (ESPHAGAN) препоручују искључиво дојење до шестог месеца, јер мајчино млеко задовољава све бебине нутритивне потребе у првих шест месеци живота.

Ово подразумева индивидуални приступ беби између 17. и 24. недеље живота одојчета када педијатар проверава да ли је беби потребно увођење још неке хране. Мајчино млеко је основа у исхрани одојчета током прве године живота, а саветује се наставак дојења у другој години живота и дуже.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име