Порођајне фазе код природног порођаја

Порођај делимо на 4 фазе:
Прво порођајно доба, назива се и фаза ширења и просечно траје 8-12 сати. Почиње појавом ритмичких контракција на 10 минута и чешће, где долази до скраћења и ширења грлића материце. Затим водењак сам прска или га лекари пробуше. Дилетација – ширење се завршава када је грлић проширен на око 10 сантиметара.
Дужина трајања ове фазе зависи од много фактора – каква је јачина контракција, колико су честе, да ли је породиља прворотка или вишеротка.
У овом периоду прве фазе трудови обично нису јако јаки и могу се релативно лако овладати дисањем, уколико сте похађали школу за труднице. Могуће је да се у овом периоду осећа и бол у доњем делу леђа, као и до нешто израженијег крварења, због већег ширења грлића.
Треба увек имати на уму да нема начина да се предвиди колико ће неки порођај да траје и не смете постајати нестрпљиви, мада у једном моменту свака породиља има утисак да се порођај никада неће завршити, ма колико кратко трајао.
Друго порођајно доба, доба истискивања плода из материце у порођајни канал, траје од 30 минута до два сата. Сада је грлић комплетно раширен и почињу напони током којих треба да “изгурате” бебу. Напони су веома јаке и болне контракције које долазе на око 1-2 минута и трају око минут. Веома је битно искористити сваки напон, да би беба што мање времена провела у тој фази. Лекар и бабица ће Вам објаснити да треба снажно да удахнете ваздух, задржите ваздух као да желите да зароните, и онда напињете. Притисак главице на дебело црево даће Вам осећај као да треба да имате столицу, али то је само осећај који Вас тера да искористите напон (као да имате тврду столицу) и треба да се испразните. Може се десити да једноставно не можете да спречите викање, што је нормално, с обзиром на болност напона, али би било боље да ту енергију усмерите ка снажном потискивању ка дoлe, да помогнете беби да што пре изађе.
Ако је потребно у овом добу ради се и проширење меког порођајног пута – епизиотомија, она није болна и ради се у највећем напону. Суштина епизиотомије је да олакшава излазак бебе и спречава веће цепање међице.
Треће порођајно доба, траје око 15 минута, представља одлубљивање и рађање материце. Поново ћете осетити контракције, које су сада мање болне и краће трају, а бабица која Вас је порађала ће помоћи да постељица изађе или ће Вам рећи да се још једном напнете, тако да не би требало да овај процес буде посебно непријатан.
Лекар ће прегледати постељицу да би видео да ли је изашла цела, јер уколико није цела може доћи до крварења или инфекције у каснијем току опоравка. Након тога прегледају се грлић и вагина, ушију евентуални расцепи до којих је дошло током порођаја или епизиотомија, уколико је направљена.
Четврто порођајно доба, доба посматрања породиље. Ова фаза није саставни део порођаја, почиње након рађања постељице и обично траје око два сата, а у ствари је уведена зато да би се за то време пратило стање породиље (појава евентуалних крварења или других компликација) и бебе и омогућило њихово упознавање.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име