Планирање трудноће

http://www.babycenter.com/pregnancy-week-by-week

ПЛАНИРАЊЕ ПОРОДИЦЕ ИЛИ КОНТРОЛА РАЂАЊА

Контрола рађања је одлика савременог доба, у коме пар сам одлучује када ће почети са рађањем, колико ће имати деце, кад ће се деца рађати, бирају средство контрацепције.
Зрелост једне партнерске везе се данас процењује на основу заједничких планова који у будућности треба да се реализују. На ланирање породице утиче искуство из своје примарне породице, социјално окружење, културолошко, верско опредељење, политичка стабилност земље у којој се живи. Све ове компоненте утичу на то када ће се један пар осетити спремним да ствара своје потомство. Одлука о рађању је индивидуални чин. Она настаје из емоцијалне везе која се развија између двоје људи , осећање привржености је темељ сваког доброг односа на коме се граде планови о будућности. Спремност за рађање је субјективни доживљај и увек га треба поштовати, унутар сваког партнерског односа треба сачекати заједнички тренутак.
Ово све чини почетак уласка у свет родитељства. Понекад постоје потешкоће да се трудноћа оствари, понекад да се трудноћа изнесе до краја, а понекад одгајање детета је много захтевније од представе која се створи о томе,тада нам у помоћ прискаче наша спремност да будемо родитељи. Бити спреман за трудноћу и родитељство, значи бити спреман да се са свим што нова животна фаза доноси суочимо широм отворених чула да осетимо, видимо ,чујемо , одреагујемо и у свему томе уживамо. За све ово не постоји рецепт, то је лични тренутак сваке особе, не треба га мешати са материјалном, професионалном, социјалном егзистенцијом. Једино што понекад учествује у доношењу одлуке је биолошки сат, који је природа створила као малу помоћ „ пријатеља“.

КАКО СЕ ПЛАНИРА ТРУДНОЋА

Репродуктивно доба је доба највеће физичке и психичке зрелости човека. Када је у свом највећем биолошком успону, човек је спреман да подари нови живот. На врхунцу своје моћи, човек себе може и да прецени, те осећајући се здраво, снажно и моћно, почиње да формира навике које у почетку не штете здрављу, али могу да оставе последице на потомство или на остваривање потомства.
Зато сваки пар који планира трудноћу требало би да изанализира своје навике и понашања, направи план приоритетних измена и лагано почне да их примењује.
Помоћићемо вам око садржаја на који треба да обратите пажњу.
Нека ваш план почне да се реализује три месеца пре времена када планирате да почнете са престанком коришћења контрацепције. Када смо код контрацепције, ако користите хормонску контрацепцију, престаните и пређите на кондом или дијафрагму, до тренутка када ћете желети да дође до трудноће.
У свој дневни распоред обавезно уврстите физичку активност, још једном преконтролишите свој јеловник, смањите масноће, повећајте унос воћа, поврћа, житарица, калцијума, фолне киселине.
Критички се осврните на коришћење супстанци које могу изазвати зависност. Оне су велики пријатељ неплодности, конгениталних аномалија, превременог порођаја, рађању деце са мањом тежином. Зато ако сте страствени пушач, покушајте да број цигарета сведете на најмањи могући број, уколико не можете да прекинете са пушењем. Ако свакодневно користите алкохол, потребно је да са том навиком престанете. Задржите се на једној шољици кафе дневно.
Да ли сте знали да женама које пију више шољица кафе дневно дупло више времена треба да затрудне него што би било природно у њиховом случају. Уколико сте уживалац неке од психоактивних супстанци, неопходно је да престанете да их користите. Осетите ли да вам иде тешко или вам се чини да је то немогуће, потражите стручни савет, брже, ефикасније и са мање муке ће те наћи излаз из настале ситуације.
Избегавајте кућне послове у којима се користе хемикалије које испаравају, немојте чистити места где ваши кућни љубимци спавају, врше нужду, не дижите и не померајте тешке ствари.
Закажите преглед код вашег изабраног лекара како би проверили здравствено стање вас и вашег партнера. Ако користите неке лекове као редовну терапију, проверите са својим лекаром да ли утичу на плодност или формирање плода. По потреби користите само лекове за које се са сигурношћу зна да не утичу на зачеће или формирање плода.

ПРЕГЛЕДИ ПРЕ ТРУДНОЋЕ

Пре трудноће би оба партнера требала да обаве систематске прегледе ( мерење крвног притиска, нивоа шећера у крви, телесне тежине…)
Гинеколошки преглед који би отклонио дилеме да ли постоје неке гинеколошке препреке за зачеће . Уколико је гинеколошки све уреду, а после годину дана нема жељене трудноће, тада се посећује ендокринолог који обавља потребне анализе са оба партнера.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име