Патронажна сестра

При сваком Дому здравља постоји патронажна служба у којима су ангажоване патронажне сестре. Свака сестра има свој микро реон на коме обавља свој посао. Већ приликом отпуста из болнице, породилиште у коме сте се породили у обавези је да пошаље патронажној служби информацију о Вашем порођају, што је довољно да Вас већ по доласку кући посети Ваша патронажна сестра.
Патронажна сестра посећује трудницу у кући, а по доласку из породилишта пет дана узастопно помаже мајци и беби.
Патронажна сестра је здравствени васпитач како у породици тако и у заједници. Улога патронажне сестре у породици је да породицу научи чланове породице вештинама чувања свога здравља, укључи их у превентивне програме дома здравља, оснажи и подржи партнерски однос у породици и тиме задобије поверење чланова породице.
У заједници патронажна сестра препознаје приоротете, прави мрежу организација које су потребне за решавања питања која се тичу здравља становништва. Све здравствено васпитне програме планира и реализује са одговарајућим службама дома здравља, учествује у раду Саветовалишта дома здравља, у Школи за родитељство…
Патронажна служба је укључена у све едукативне програме који се одвијају на пољу јавног здравља. Тиме се обезбеђује константан ниво услуга патронажне службе и са правом потврђује да је патронажна сестра пријатељ породице.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име