Овчије богиње – Varicella herpes zoster virus

Овчије богиње које су некада имале своју сезону јављања, данас, кажу лекари, могу да букну било када. Предшколци и то они најмлађи, први су на удару, а пошто се ова заразна болест лако шири, капљичним путем, лако се зарази велики број малишана у колективима. За разлику од морбила и рубеола, ситних богиња, од којих се деца вакцинишу између 12. и 15. месеца живота, варичеле нису уврштене у редован календар вакцинације.
Овчије богиње изазива херпес вирус варичеле. Чешће се јавља у предшколском и раном школском узрасту, али могу да оболе и одрасли који нису прележали ове богиње. Лако се преноси, капљичним путем, а инкубација болести траје две до три недеље, а опоравак још толико.Заразност је најизураженија последња два дана инкубације и у току избијања оспе. Варичеле избијају у три налета. Температуру треба скидати туширањем и антипиретицима – ако је температура већа од 38, 5 степени Целзијуса. У почетку оспе су у виду ситнијих или крупнијих црвених тачки – макуле и папуле, а касније се издижу изнад нивоа коже, испуњавају течношћи и добијају изглед пликчића у којима се течност касније замућује.
Последњи стадијум развоја је прелазак оспи у крастице, које временом отпадају и болест се тиме завршава. Болест најчешће пролази благо, али може попримити и тежи ток са високом температуром и компликацијама, најчешће у виду бронхитиса и упале плућа.
Варичела код одраслих има тежи ток него код деце. Ако оболе труднице морају бити под контролом гинеколога јер вирус варичеле може да оштети плод у првом триместру.
КУПАЊЕ СА БОГИЊАМА
Стереотип да деца када имају богиње не треба туширати је погрешна.
Саветује се да се деца уредно купају, али преко оспа прелазити благим покретима насапуњаном руком, како би се прљавштина наталожена услед мазања млеком за богиње, сигурно очистила. Такође, брисање пешкиром мора бити крајње умерено, односно само се своди на тапкање пешкира по телу.
Млеко за богиње мазати само у прва четири до пет дана од изласка оспа на површину тела. После тог периода мазање нема ефекта и тада треба дозволити да се оспе саме сасуше, односно формирају красте које после отпадају.
Флеке од богиња које остану пошто красте отпадну не треба да брину, јер је то нормална појава. Зависно од дечије коже, али може се десити да се неколико недеља после периода инкубације не повуку све флеке, па чак и до неколико месеци.
Такође, не препоручује се излазак из куће у прве две недеље од избијања оспа због температурне разлике у кући и ван, као и присуства вируса у организму, како се не би дете са тако ослабљеним имунитетом излагало већем ризику.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име