Недостатак апетита код деце

Многи родитељи се свакодневно боре са недостатком апетита код деце. Да ли је то дечји хир, манифестација бoлeсти или једноставно последица грешке родитеља?

Дужи недостатак апетита код бебе или детета, успаничиће већину родитеља, управо због тога што је дечијем организму током активног раста потребна квалитетна исхрана, богата витаминима и осталим хранљивим састојцима.
Да би сте решили овај проблем, прво морате пронаћи разлоге за недостатак апетита.

Здравствени проблеми
Недостатак апетита ваше дете може имати због одређених здравствених проблема. Током периода бoлeсти (грип, прехлада), или непосредно после тога деца имају смањен апетит. То је сасвим нормално. Будите стрпљиви, јер ће се апетит вашег детета вратити како се оно опоравља. Неопходно је да му дајете што више топле и течне хране, као и топлих напитака (цеђени воћни сокови, компоти, чорбице и супе). То ће помоћи вашем детету да поврати апетит и да се опорави.
Губитак апетита може бити проузрокован нелагодностима везаним за храну. Најчешћи узрок могу бити бoлeсти у усној шупљини (ранице у устима – афте или stomatitis herpetica), као и избијање зуба.
Дуготрајно одбијање и поремећај у исхрани може изазвати бoлeсти као што су анемије, па је из тог разлога потребно потражити савет лекара.

Атмосфера у кући
Разлози због којих ваше дете није гладно могу бити и психолошке природе. Често је недостатак апетита изазван неповољном атмосфером у кући: ако су родитељи често викали на дете и претњама га терали да једе, онда процес исхране у глави детета може бити блиско повезан са нелагодностима и страхом.
Важно је да покушате да створите мирну и позитивну атмосферу за време оброка, у којој детету ништа неће одвраћати пажњу од овог процеса, нити изазвати било какве непријатне емоције и асоцијације.

Исправан ритам дана

Да бисте се уверили да ваше дете има добар апетит, покушајте да установите одговрајући дневни режим исхране. Оброци би сваког дана требало да буду у исто време, да би се дететов организам навикао на одговарајући ритам исхране.
Пре ужине или оброка, можете дете извести у парк или му на други начин појачати физичку активност која ће појачати његов апетит.

Мање слаткиша и грицкалица
Често је недостатак апетита код деце изазван због великог броја “грицкалица” између оброка. Бомбоне, чоколаде, кекс, детету можете дати као десерт после оброка, али не пре тога. Потрудите се да дете не пије течност пре самог оброка јер му то може убити апетит. Избегавајте да му дајете грицкалице између оброка, ако је дете гладно, потрудите се да размак између оброка буде мањи, тј. увeдите му додатну ужину од воћа.

Разноврсна исхрана
Потрудите се да исхрана детета, осим што је укусна, буде и разноврсна. Може се десити да једноличан избор хране доведе до засићења, а самим тим и проблема са апетитом.

Помоћ дететовом организму
У периоду активног раста и развоја, организму детета је потребан пун спектар витамина и других хранљивих елемената. Моторни и интелектуални развој детета захтева велику потрошњу енергије. Са недостатком витамина и других важних супстанци код деце, долази до замора, летаргије, апатије и као последице-губитка апетита. Да би надокнадили недостатак витамина у телу, потребно је у исхрану увести довољно свежег воћа и поврћа.

Родитељи постављају приоритете
Још један прилично чест разлог за лошу исхрану је претерана попустљивост дечијој хировитости, за шта не постоји оправдање, јер деца не могу схватити значај таквих ствари као што је добробит правилне исхране. За децу је укус хране приоритет, па ће њихов избор најчешће бити чоколада и слаткиши, а управо из тог разлога родитељи не смеју да се поведу за оним “боље да било шта једе него да остане гладан”
Неправилна исхрана код деце за последицу може да има гастритис, гојазност као и многа друга обољења са тешким последицама.
Решење је само једно- формирање исправних прехрамбених навика код деце. Размислите о томе када следећи пут када као награду за добро понашање детету купите слаткиш, или када одлазећи у госте где је мало дете, однесете чоколаду…
Битно је да од детињства дете научите да је добра храна – корисна храна. Дајте свом детету за награду воће, нека гости које вам долазе у кућу детету донесу нешто корисно…
Покушајте да детету објасните да претерана потрошња чоколаде и слаткиша, оштећују њихове зубиће и утиче да њихово здравље. Трудите се да дете привикнете на здраву и укусну храну, на правилан ритам оброка, потрудите се око разноврсног менија богатог витаминима и ваше дете неће имати проблем са апетитом.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име