Нега пупчаног патрљка

Беба је у свом интраутерином животу са мајком повезана пупчаном врпцом путем које је омогућено да беба добија довољно хране, кисеоника, као и да се елиминишу штетне материје. Пупчаник се састоји од две вене и једне артерије преко којих се одвија размена ових материја. У тренутку рођења, пупчаник се подвезује и пресеца, што означава почетак самосталног функционисања организма бебе и адаптације на спољни свет.
Након пресецања пупчане врпце остаје пупчани патрљак, који се најчешће у року од 7 до 14 дана сасуши и отпада. Пупчани патрљак се негује одржавањем суве средине и дезинфекцијом одговарајућим дезинфекционим средством (повидон јод или октанисепт раствор). Како је комуникација са трбушном дупљом отворена док пупчани патрљак не отпадне и рана се не сасуши, неопходно је водити рачуна о нези пупчаног патрљка да не би дошло до инфекције.
У првим данима по доласку кући из породилишта у томе ће вам помоћи патронажна сестра која ће вас обучити како да негујете пупчани патрљак и како да поступите уколико пупчани патрљак не отпадне за време њених посета. (Фонд здравствене заштите је предвидео само пет посета породиљи и новорођенчету).

Како се припремити за негу пупчаног патрљка?

Пре одласка у породилиште припремићете десетак стерилних газа, димензија 5×5 цм, а оваква појединачна паковања могу се наћи у апотекама. Потребан вам је и фластер: папирни, свилени, сензификс, сви се они препоручују за нежну бебину кожу. Одабраћете средство за дезинфекцију пупчаног патрљка, код нас се користи повидон јод или октанисепт. Најбоље би било да се распитате у породилишту шта су користили па да са истим средством наставите третирање пупка. Током неге може доћи до промене средства за дезинфекцију, али прелазак са једног на други захтева посебан поступак, тако да требало би знати дасе не сме користити наизменично ова два средства без потребне претходне обраде ране.

Шта подразумева нега пупчаног патрљка?

Потребно је да се беба, док се пупчана рана не сасуши, купа тако да се обезбеди да пупак не буде квашен. Десиће се да се покваси, беба га запишки, при прању се покваси, али то неће направити проблем уколико одмах превијете пупак тако што га исперете ако је дошао у контакт са мокраћом, просушите и ставите предвиђено дезинфекционо средство, покријете стерилном газом и залепите одговарајућим фластером.
Када отпадне пупчани патрљк, тада имамо пупчану рану коју такође једном дневно превијамо дезинфекционим средством и штитимо стерилном газом.
Пупчана рана је зарасла када на газици не остаје никакав исцедак или имамо само мрљу од повидона јода (средства за дезинфекцију пупка). Тада престајемо да стављамо газицу, али још пет дана после купања, а сада већ слободно купамо бебу, стављамо дезинфекционо средство. Након тог периода једном у десет дана очистимо пупак са штапићем од вате натопљеним дезинфекционим средством, што се назива тоалета пупка.

Зашто је важна тоалета пупка?

Пупак се сасушио када се превукла кожица преко ране која је остала отпадањем пупчаног патрљка, та кожа је увучена ка унутра и то нам даје облик и изглед пупка на који су многе маме осетљиве нарочито када су девојчице у питању.
Због саме анатомије пупка, у коме се због остатка воде и влажне средине после купања може створити идеална подлога за развијање бактерија, важно је одржавати тоалету пупка. Она подразумева да увек после купања обратимо пажњу да ли смо посушили пупак и да једном у десет дана дезинфикујемо тако што ћемо нежно обрисати пупчану рупицу штапићем од вате натопљеним седством за дезинфекцију. Ако се некад појави црвенило или исцедак из пупка (након сасушивања пупчане ране), то је знак инфекције коже и нема везе са зарастањем пупчане ране.

Како препознати да је пупчани патрљак у инфекцији?

Ако се у околини пупка развије црвенило у пречнику веће од 5мм или ако се појави воденасти или слузави секрет треба се обратити лекару. Такође уколико беба одбија да једе, губи на тежини или се појави температура, одмах се треба јавити у дежурну установу.
Ово су веома ретке ситуације, оно што се дешава много чешће је појава грануломатозног ткива у пупчаној рани, а најчешће има изглед главе чиоде која се види у пупчаној рани. Треба наставити са дневном негом пупка и пратити да ли се гранулом смањује. Уколко немамо одговор и гранулом је исти или се повећао тада се јављамо у хируршку амбуланту Дечије клинике, где ће пупак бити хируршки обрађен и уклоњен гранулом. Интервенција није болна, али свака беба плаче јер јој не пријају манипулације које морају да се изведу у интервенцији.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име