Нега породиље

Нега породиље по изласку из породилишта подразумева:

  • редовну тоалету после мокрења и столице
  • наношење повидон јод раствора
  • хирушки конац не треба да Вас брине, сам се ресорбује

Када је реч о природном порођају, породиља може да се окупа у оном тренутку када осети да може самостално да стоји и опслужи себе у купатилу, а то се већ може десити неколико сати после порођаја. У случају царског реза купање сигурно неће моћи да се обави док је породиља на интензивној нези. Обавезно је редовна замена мрежастих уложака све док траје крварење после порођаја, односно чишћење материце.

У првих неколико сати после порођаја препоручује се надокнада течности. Препоручљиво је пити воду, пририодне сокове, углавном негазирана пића. Храна се узима по доласку на одељење, у случају природног порођаја, али лаганију храну, на пример кекс или воћни јогурт.

Нормално је да су трбушни мишићи после порођаја растегнути, тако да се ношење појаса после порођаја препоручује, па чак и након царског реза. Појас потпомаже Ваше трбушне мишиће, стога можете га носити када устајете, а док лежите и дојите нема потребе.

Развучена и истегнута вагина је нормално стање код породиља, а да ли ће се вагина после порођаја вратити у оригиналну величину и чврстину зависи од више фактора: величине бебе коју сте родили, броја порођаја, као и да ли радите Кегелове вежбе редовно. На величину бебе не можете утицати, али Кегеловим вежбама можете помоћи мишићима карличног дна да се врате у свој нормални тонус и тиме вратите еластичност и чврстину вагиналним зидовима.

Кегелове вежбе се изводе тако што је потребно изазвати контракцију мишића карличног дна (као да хоћете да прекинете мокрење) и одржати је у трајању од 5-8 секунди. После 10-так секунди паузе, поновити контракцију. Ово извести у серији од 5-10 контракција, неколико пута у току дана. Почните полако, па како осетите да мишићи постају чвршћи, појачајте и дужину контракције и број вежби.

Материца после после порођаја представља место где се, до враћања на своју претходну величину и карактеристике пре трудноће, може најлакше догодити продор микроорганизама и изазивање инфекције. Тако да коришћење тампона никако није препоручљиво бар 6 недеља после порођаја. Докле год трају лохије и постоји исцедак из материце, немојте користити тампоне.

Због вишка килограма и задржавања течности у трудноћи, али и под утицајем хормона релаксина, који омогућава размекшање лигамената карлице и лакше спуштање бебе у карлични канал и самим тим и порођај, сасвим могуће да су ципеле које сте носили пре трудноће мале. Све се ово повлачи за неколико месеци после порођаја, тако да куповина нових није неопходна.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име