Нега дојки и брадавица после порођаја

Нега дојки и брадавица се спроводи и током трудноће и та нега је јако важна да би дојке и брадавице биле спремне за дојење.
У трудноћи се носи удобно, комотно, памучо прслуче, избегавајте прслучиће са жицама. Дојка се маже кремом која одговара типу коже како би јој побољшали еластичност. Брадавице се у трудноћи не мажу ни са чим, само се после туширања пређу нежно фротиром. Појава капи колострума пре порођаја је добар знак.
После порођаја, беба се ставља на груди да сиса без обзира да ли је млеко кренуло или не, тако ће подстаћи лактацију. Дојке се пре подоја туширају млаком водом да се рашире канали и млеко боље потекне, стимулишу се млечни канали за време подоја од пазуха ка брадавици нежним покретима кажипрстом и средњим прстом. После подоја се дојка испразни ако је остало још млека (ако иде у млазевима, значи да је треба измлазати, ако иду капи није неопходно). Затим се опере брадавица, добро потапка пеленом и просуши феном да не остане влага, па се са неколико капи мајчиног млека премаже, како би се регенерисао заштитни слој на брадавици и спречиле рагаде.
Када се збрине брадавица на дојку се ставља хладан облог како би смањио нагли доток млека и ублажила упала. Облог можете направити од зрнастог поврћа или воћа, или коцкица леда увијених у кесу и платнену крпу, држита га само 15- ак минута и можете поновити сваких сат времена.

Снежана Малешев, ВМС, патронажна сестра, предавач и руководилац Психофизичке припреме трудница за порођај

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име