Мушка неплодност

МУШКА НЕПЛОДНОСТ И СПЕРМОГРАМ

Чест узрок неплодности је смањен број сперматозоида или њихова слаба покретљивост. Да би то избегли, будући очеви би требало да обрате пажњу на следеће чињенице:
Поред свог физичког здравља подједнако је важно да мислите и о свом психичком и емоционалном стању. Избегавајте све непријатне ситуације које можете. Немојте задавати фиксне рокове за затрудњивање, осмислите одлазак на годишњи одмор кад год сте у прилици, мењајте ритам дневног живота како би избегли стереотипије у понашању. Ведро гледајте на свет око себе и трудите се да сваки проблем рационално сагледате и покушате да решите.
Доведите свој организам у стање физичке, психичке и емоцијоналне усклађености, успех неће изостати!
За почетак – уопштено излагање о спермограму, референтним вредностима и неплодности:

Спермограм или анализа семене течности мушкарца представља рутинску претрагу у испитивању плодности мушког партнера у браку без деце. Светска здравствена организација (СТО) поставила је границу “уредног” спермограма на 20 милиона сперматозоида/мл, од којих се најмање 50% креће, док карактеристике спермограма које одређују да ли је мушкарац плодан или неплодан нису јасно дефинисане.
Најновија студија на ову тему показује да ниједан мушкарац с концентрацијом сперматозоида мањом од 13,5 милиона/мл, као и покретљивошћу сперматозоида мањом од 32%, те с мање од 9% сперматозоида нормалног изгледа није имао децу (природним зачећем). Такође су сви мушкарци с концентрацијом сперматозоида већом од 48 милиона/мл, покретљивошћу већом од 63%, као и с више од 12% сперматозоида нормалног изгледа имали децу. Вредности које се налазе унутар ових граница (“сива зона”) означавају “неодређену” плодност: у овој категорији су се налазили како неплодни, тако и плодни мушкарци.
Граничне вредности концентрације, покретљивости и морфолошких карактеристика сперматозоида могу бити корисне у класификацији плодности: очувана плодност (“фертиле”), смањена плодност (“субфертиле”) или неодређена плодност (“индетерминате фертилитс”). Највећи значај у дијагностици плодности поседује проценат сперматозоида с нормалним морфолошким карактеристикама. Иако је свака од анализа семене течности од помоћи у разликовању између плодног и неплодног мушкарца, само један налаз не представља сигурну дијагнозу.
Спермограм, нарочито само једна проба, није анализа на основу које би се смела поставити дијагноза неплодности.

Постоји неколико дијагноза приликом прегледа сперматозоида:

ОЛИГОСПЕРМИЈА је смањен број сперматозоида у милилитру сперме – доња граница је двадесет милиона. Дакле све испод тог броја је олигоспермија.

АСТЕНОЗОСПЕРМИЈА је смањен број прогресивно покретљивих сперматозоида. Да би сперматозоиди могли да оплоде морају да буду прогресивно покретљиви према напред. Број прогресивно покретних сперматозоида мора бити минимално 40% од укупног броја сперматозоида. Дакле све испод те вредности је астенозоспермија.

ОЛИГОАСТЕНОЗОСПЕРМИЈА је комбинација сниженог броја сперматозоида и смањене покретљивости.

АЗОСПЕРМИЈА је потпуно одсуство живих сперматозоида у ејакулату.

ДЕСЕТ ВАЖНИХ ПРАВИЛА (САВЕТА):

1. Уколико мушкарац има хламидију, уреаплазму, бактерије у налазу спермокултуре, варикочелу (проширену вену која доводи веће колицине крви у предео тестиса, загрева их и тако убија сперматозоиде) – прво те проблеме треба ресити, наравно на начин на који лекар одреди (антибиотици, операција варикочеле и сл.).
2. Престати са конзумирањем цигарета, кафе, алкохола.
3. Слип гаћице или било који ужи веш одмах заменити ширим (нпр. боксерицама).
4. Предео тестиса не загревати – висока температура убија сперматозоиде (за њих је оптимална температура 33 степена), те се зато препоручује туширање тог дела тела само са млаком водом (никако не врелом), носење шире гардеробе (узане фармерке заменити широм тренерком и сл.), спавање без веша итд. – једноставно хлађење тог дела тела.
5. Клонити се стресних ситуација.
6. Избегавати средине са повећаном концентрацијом зрачења и отрова (нпр. они који раде у штампаријама где удишу честице олова и др. треба да промене посао; они који више сати дневно користе лап-топ не смеју да га држе у крилу;).
7. Избегавати дуге и форсиране вожње спортских бицикала (проблем је пре свега у оном спортском седишту бицикла (тзв. банани) јер приликом вожње тезина тела притиска предео тестиса, сто наравно није добро и може се мерити јачим ударцем у тај предео).
8. Спермограм радити на 3 месеца, јер сперматогенеза траје 72 дана. Не радите спермограм уколико сте пре тога били прехлађени, грипозни, са високом температуром, грозницом и сл. – налаз услед наведеног може бити знатно лошији него иначе.
9. Никако не веровати слепо само једном доктору (урологу). Увек потражити мишљење са више страна. Избегавати хормонске лекове и инекције (могу да помогну, али често знају и да одмогну и скроз покваре ионако лош резултат).
10. Одмах почети са сталним конзумирањем витамина, минерала и аминокиселина (да ли у таблетама или кроз намирнице – избор је на вама); за правилну и активну сперматогенезу сваком мушком организму треба:
– витамин Е (дневно 400 и.у.)
– витамин C (дневно 1000 мг)
– витамин Б12 (дневно до 300 мцг)
– фолна киселина (дневно до 800 мцг)
– селен (дневно од 100 до 800 мцг)
– цинк (дневно 60 мг)
– Л-карнитин (2г дневно)
– ацетил-Л-карнитин (1г дневно)
– Л-аргинин (4г дневно)
Наведени састојци се налазе у појединим таблетана које се могу купити у апотекама, али већина намирница се налазе у храни.
Л-аргинин – највише га има у сунцокрету и биљци пискавици. 60г оцишћених семенки сунцокрета (непечених и несољених) садрже потребну дневну дозу Л-аргинина, или 4г. Пискавица се купује у биљним апотекама или продавницама здраве хране. Меље се у блендеру и пије са медом или јогуртом (како би се ублажио непријазан укус). Поред сунцокрета и пискавице, Л-аргинин садрже и: рогач, кикирики, семе сусама, соја поточарка, црна слачица, бадем, пистаћи, лук влашац, боб, сочиво, семенке бундеве и лубенице, алга спирулина итд.
Од природних препарата за овај проблем помажу још и:
– алоја вера (јача имунитет)
– коензим Л10 (природни састојак ћелија, кога организам после 30. године све мање има)
– гинко (повећава прокрвљеност и побољшава мождане активности)
– азијски жен шен (делује као афродизијак, повећава импотенцију, поспешује сперматогенезу, побољшава апсорпцију витамина)
– чај од листа малине (1 кашика листа малине се прелије са 1/2 л вреле воде, остави да одстоји 15-20 минута и пије у току дана уместо воде)
– ђумбир (може се употребљавати као зачин – уместо бибера или као чај)
– зоб (јести зобене каше или пити чај)
– глина за унутрашњу употребу (конзумира се на прелазу годишњих доба; не узимати таблете витамина док се пије глина;)
– матични млеч
– разне мешавине чајева и биљне тинктуре
Аминокиселине које треба уносити током лецења муске неплодности:
Л-АРГИНИН је аминокиселина неопходна за нормално функционисање хипофизе, коју стимулисе на секрецију хормона раста, па има велику улогу у синтези беланчевина и повећању мисићне масе. Потребна за аргинином је нарочито велика код мушкараца, посто семена течност садржи чак 80% ове амино киселине, а његов недостатак може да доведе до неплодности. После тридесете године долази до скоро потпуног престанка лучења аргинина из хипофизе. Аргинин повећава број и покретљивост сперматозоида код мушкараца, снижава холестерол, потпомаже имунолошко реаговање и стварање колагена, убрзава опоравак и зацељивање рана, помаже метаболизовање масти нагомилане у организму, повећава мисићну масу и јача мисићна ткива, чува ћелије и успорава процес старења, штити јетру и благотворно делује код бубрежних поремећаја. Испитивања су показала да сат времена после узимања 1 грама (1000 мг) аргинина ниво хормона раста се повећа 3 пута, без штетних нуспојава.
С обзиром да побољшава имунолоски систем (деловањем на тимус) превентивно делује када су у питању обољења као сто су малигни тумори, Сида и слично. Природни извори аргинина су: језграсти плодови, мрки пиринач, суво грожђе, чоколада, сусам и намирнице богате протеинима. НАПОМЕНА: Не препоруцују се дозе преко 20 г дневно.
За лечење мушке неплодности препоручена дневна доза је 4г (4000мг). узима се на празан желудац или пре спавања. Овај препарат не треба да узимају деца у развоју, труднице, дојиље, затим особе које имају херпес или шизофренију.

Л-КАРНИТИН је аминокиселина неопходна за нормално функционисање ћелија сперматозоида. Он је састојак семиналне плазме и самих сперматозоида, тако да игра важну улогу у сазревању сперматозоида и утице на њихову покретљивост. НАПОМЕНА: У лечењу мушке неплодности препоручена дневна доза је 2г (2000мг).

АЦЕТИЛ Л-ЦАРНИТИНЕ – Повећане потребе и главна улога ацетилираног облика Л-карнитина односе се на пренос нервних сигнала и рад срца. Мозе помоћи код Алцхајмерове болести (одлаже прогресију и побољшава стање), депресије, мисићне дистрофије, дијабетеса, обољења јетре. Користан је и код ангине пекторис јер побољшава искориштавање кисеоника и стварања енергије у митохондријима. Сматра се да „цува“ хипофизу од оштећења стресом, па се користи и у “анти-ејџ” терапији. Делотворан је код имунолошких поремећаја и повећава број сперматозоида. Важан је за стабилизацију мембране сперматозоида и веома важан енергетски извор сперматозоида. НАПОМЕНА: У лечењу муске неплодности препоручена дневна доза је 1г (1000мг

ВИТАМИНИ, МИНЕРАЛИ И БИЉНИ ПРЕПАРАТИ У ЛЕЧЕЊУ МУШКЕ НЕПЛОДНОСТИ:

ВИТАМИН Е – Мањак витамина Е у организму доводи до неплодности. Студије показују да витамин Е позитивно утиче на неплодност код мушкараца. Суплементација витамином Е побољшава плодност и на тај начин што ублажава остећења ћелија сперматозоида од стране слободних радикала.

ВИТАМИН Ц – штити сперму од оксидативних остећења. Спречава аглутинацију (слепљивање сперме која у знатној мери смањује оплодну моћ). Код пушаца, витамин Ц побољшава квалитет сперме.

ВИТАМИНИ Б12 и Б6 заједно са фолном киселином неопходни су за одржавање плодности код мушкараца.

ЦИНК – Неопходан је за нормално функционисање органа за размножавање, простате, за зарастање рана и опекотина. Недостатак цинка изазива умор, склоност инфекцијама, успорено зарастање рана. Стрије на кожи, беле тачке на ноктима, крхки нокти и коса, поремећени менструални циклус, импотенција, као и болни зглобови код млађих људи могу бити знаци недостатка цинка. Дуготрајнији недостатак цинка може узроковати озбиљне поремећаје нпр. застој у расту, обољења простате. Недостатак цинка погодује и развоју атеросклерозе. Мањак цинк у организму смањује ниво тестостерона, те је због тога уношење цинка код мушкараца са ниским нивоом тестостерона веома важно, јер повећава и број сперматозоида и плодност. НАПОМЕНА: За ову сврху цинк би требало узимати неколико месеци и обично се препоручује 60 мг дневно. Пошто дуготрајно узимање цинка може да доведе до губитка бакра из организма, неопходно је да доктор надгледа лечење. Цинка има у огромним количинама у риби и морским плодовима.

СЕЛЕН – Постоје студије које показују да селен у дози од 100 мцг дневно у знатној мери повећава покретљивост сперматозоида, али нема утицаја на број сперматозоида. Веће дозе до 800 мцг повећавају и број сперматозоида.

КОЕНЗИМ Љ10 – Коензим Љ10 је хранљиви састојак који организам користи за производњу енергије. Постоје докази да чак и тако мала доза коензима Љ10 од 10 мг дневно повећава број сперматозоида и плодност код мушкараца у року од две седмице. НАПОМЕНА: Препоруцена доза за третирање проблема муске неплодности иде од 10мг до 30мг, мада се могу уносити и веће колицине јер не постоји никакав споредни негативни ефекат без обзира на унету количину у организам.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име