Могући проблеми при дојењу и како их решити

Успешно дојење захтева припрему дојки још током трудноће, а по порођају овладавање техникама масаже дојки и измлазавања млека. Мајке треба да се упознају са правилним положајима при дојењу, као и са правилним постављањем и припајањем одојчета на дојку. Осим тога за мајке је значајно да препознају настанак проблема који ће онемогућити дојење.
ПРЕПУЊЕНОСТ ДОЈКИ

Препуњеност дојки је појава када се у дојкама ствара већа количина млека које дете не може да исиса или неадекватно исиса. На тако увећану дојку, затегнуте и сјајне коже, брадавица тврдих и равних или увучених, одојче се тешко припаја.
Мама, у датој ситуацији дојке треба често и потпуно празнити. Пре подоја на дојке стављати топле облоке и измлазавати их, проверити да ли се одојче правилно поставља на дојку, а после подоја стављати хладан облог.

БОЛНЕ БРАДАВИЦЕ И НАПРСЛИНЕ

Брадавице могу да буду црвене, болне и испуцале. То је најчешће последица неправилног положаја одојчета при сисању или сора.
Мама, прво проверите и промените положај детета у току подоја а након подоја брадавице и ареоле намажите последњим капима млека. Ако је брадавица јако оштећена и крвари, дан два ту дојку само треба измазати и то млеко давати детету кашичицом а наставити подој из друге дојке.

МЛЕЧАЦ (soor)

Млечац је гљивична инфекција слозокоже усне дупље одојчета, која се може пренети током сисања на мајчине груди. Брадавице и ареоле постају црвене, сјајне, затегнуте, осетљиве на додир уз осећај пецкања и жарења при завршетку подоја. Одојче на слузокожи уста и језика има беле флеке и наслаге.
Мама, прва помоћ је брисање слизнице усне дупље прокуваним благим раствором соде бикарбоне. Потребно је обратити се лекару ради прегледа и терапије.

УПАЛА МЛЕЧНИХ ЖЛЕЗДА(Mastitis)

Ако се препуњене груде редовне не празне, долази до блокаде канала и следствено томе запаљења млечних жлезда. Тада дојка или део дојке постаје отечен, црвен, топао и болан а јављају се и општи симптоми као: малаксалост, главобоља и скок температуре мајке.
Мама, ово стање захтева преглед лекара и евентуалну примену антибиотика. Важно је знати да треба наставити са дојењем детета и измлазањем дојки.

НЕДОСТАТАК МЛЕКА

Ретке су ситуације да мајка нема довољно млека.
Мама, саветујемо чешће подоје, примену топлих облога на дојке пред подој, у поподневним сатима краћи одмор или сан, као и оброке богате хранљивим супстанцама и витаминима.

БОЛЕСТИ И ДОЈЕЊЕ

Ретке су ситуације у којима мајке не могу да доје своју децу. Оне су углавном везане за тешку болест мајке или тешку болест или незррелост детета.
Превремено рођено дете поред мајчиног млека, које се измлаза, захтева додатну исхрану.
Не саветује се дојење мајкама које користе: цитистатике, радиоактивне лекове, антитиреоидне и друге.

БОЛЕСНА МАЈКА И ЛЕКОВИ

Употреба лекова током дојења се процењује у сваком појединачном случају и зависи од старости детета, користи за мајку и последица по дете. Када болест мајке захтева, дозвољена је употреба пеницилинских препарата, аналгетика, антитуберкулотика, антацида, бранхо-дилататора и др. Пожељно је избегавати дојење у време максималне концентрације лека у крви мајке и узимати лекове после дојења или пред спавање.
рецензија: мултидисциплинарни тим ДЗ Савски венац

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име