Механизам дојења

Дојење има два главна актера. Један је дојка која производи млеко, уз помоћ хормона и жлезда и беба која актом сисања извлачи млеко из дојке.
Запамтите , женске дојке су различите по величини и облику, али то не утиче на производњу млека у њима.
Без обзира на облик или величину, свака дојка је добра за дојење.
За лучење мајчиног млека, задужени су хормони, односно ниво хормона код мајке и адекватно сисање (пражњење дојки) млека из дојки.
За време трудноће жлездано ткиво у дојкама производи колострум, који хормони спречавају да се производи у већим количинама. По порођају када ниво хормона пада (прогестерон) око 30-40 сати после порођаја, дојке почињу да луче веће количине млека. Зато немојте сумњати у млечност ваших дојки ако млеко не потекне после само неколико сати од порођаја. Капање млека из дојки након порођаја има већу вредност за новорођенче него зрело млеко за старије одојче.
Два хормона која утичу на лучење млека су пролактин и окситоцин. Они се луче пред крај трудноће а касније као одговор на сисање бебе.
Пролактин – ниво овог хормона је одговоран за почетак лучења млека. Он активира друге хормоне који су одговорни за стварање протеина и лактозе млека. Да би било млека, пролактин мора бити висок. Најјача стимулација пролактина је сисање и потпуно пражњење дојки. И код високог нивоа пролактина али недовољног сисања и пражњења дојки, производња млака ће престати.
Поштујући основне принципе дојења: правилан положај бебе на дојци, дојење на захтев (ноћни подији веома значајни, пролактин се тада највише лучи) и довољно дуго, одржаће се ниво пролактина. Пролактин је под контролом хипоталамуса.
Окситоцин контрахује ћелије око алвеола и омогућава истискивање млека низ канале до млечних синуса. Реагује на стимулацију брадавица дојки. Визуелни, чујни и мирисни стимулуси везани за храњење стимулишу лучење окситоцина.
Може се десити да дође до привременог престанка лучења окситоцина услед јакок бола (испуцале брадавице), стреса, употребе никотина и алкохола. Оваква ситуација се превазилази правилним постављањем бебе на дојку, смиривањем мајке (удобан положај за дојење, масажа раменог појаса, топла и пријатна атмосфера у окружењу ), измлазањем мале количине млека и нежним стимулисањем брадавица.
Застој у лучењу млека не значи да сте изгубили млеко, већ да је тренутно дошло до инхибиције у лучењу која је пролазна.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име