Матичне ћелије

Матичне ћелије су ћелије нашег организма које су слабо диференциране (немају још своју улогу), способне су да се трансформишу у ћелије било ког ткива нашег организма. Њих има у свим ткивима како у ембрионалном ткиву, тако и у ткиву одраслог организма у већем или мањем броју.
Најважнији извори матичних ћелија су : коштана срж, покосница, везивно ткиво мишића, пупчана врпца (крв из крвних судова пупчаника), масно поткожно ткиво.

ШТА МОГУ МАТИЧНЕ ЋЕЛИЈЕ?

Оне могу да се трансформишу у ћелије било ког органа нашег организма, , имају способност да зацељују оштећена ткива одлазећи на места оштећења, размножавајући се, претварају се у чеље оштећеног ткива и попуњавају дефекте здравим ћелијама.
Овако посматрајући све је врло једноставно и делује просто невероватно да има још бoлeсних. Међутим, није све тако просто као што на први поглед изгледа. Наш организам заиста има матичне ћелије у свим ткивима које могу да обнове ткива и реше ситне недостатке које и не осећамо, кад долази до сложенијих испада функција ткива, примена матичних ћелија захтева сложену медицинску процедуру. Истраживања на овом пољу су данас једна од најзначајнијих у медицини, пуно се полаже на могућности трансплатације матичних ћелија за обнову срца, након инфаркта миокарда, такође и у лечењу дијабетеса тип 1, можданих повреда и церебралне парализе. Потенцијал је велики, време испред нас ће показати када ћемо моћи да говоримо о примени матичних ћелија у пракси третирања ових стања.
Оно што данас знамо да се задњих двадесетак година користе матичне ћелије из крвних судова пупчаника и да се успешно могу применити код неких облика леукемија, неких бoлeсти крви, анемија, аутоимуних стања.

КАКО СЕ ДОЛАЗИ ДО МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА?

Матичне ћелије из крвних судова пупчаника се могу узети само непосредно после порођаја. То је једноставан поступак за који лекару не треба посебна обука (крв се из крвног суда истиска у за то предвиђене епрувете). Поступак је безболан за бебу. Оно што је важно је све оно што се дешава пре и после тога.
Родитељи бирају банку за складиштење и чување матичних ћелија, дужни су да обавесте породилиште да желе да се узму матичне ћелије и доносе на порођај комплет за прикупљање и складиштење крви који добијају од банке у којој ће се узорак чувати.Узети узорак се одмах транспортује до банке где се обрађује и чува.
Свака банка за складиштење и чување матичних ћелија мора да има одређене лиценце државних и европских надлежних институцуја. Има јасно назначене услове и могућности за коришћење узорка, време чувања, да ли узорак може користити само донор или и чланови породице и друго.
Када се размишља о складиштењу матичних ћелија треба се добро информисати: у којим стањима се за сада могу успешно применити , шта која банка матичних ћелија нуди и под којим условима?

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име