Маститис

Симптоми маститиса
Симптоми које описујете одговарају маститису који настаје између осталог и као последица недовољно испражњене дојке. Смете да дојите. У овом тренутку је најважније да беба што чешће сиса и да после сваког подоја проверите да ли је остало нешто млека у дојкама, те да их ручно измузете ако је потребно. Пошто је маститис стање које захтева лечење, важно је да разумете шта се у овом тренутку дешава са вашим грудима и организмом.
Шта је маститис?
Маститис је запаљење дојке, које се манифестује осетљивошћу, црвенилом, болом и отоком дојке. Жена такође осећа дрхтавицу, малаксалост, главобољау повишену температуру. Ако се маститис не лечи, може да доведе до апцеса.
Како настаје маститис?
Најчешће преко испуцалих брадавица (рагада) када бактерије имају отворен пут за улазак у организам, недовољно пражњење дојки или блокиран млечни канал који није саниран. Такође важну улогу има и опште стање жене, замор, пад имунитета. Ако се овако осећате, неопходно је да потражите савет гинеколога или педијатра како би добили за вас одговарајућу терапију.
Шта урадити?
За време маститиса најважније је не прекидати дојење, обавезно преконтролисати дојке после подоја ако има још млека – испразнити дојку ручним измлазањем. Било би добро придржавати се следећег редоследа у дојењу. Беба се доји на захтев, пре подоја дојку истуширати млаком водом  десетак минута, да се канали прошире и млеко боље потекне, да дојка постане мекша. Обратите пажњу на положај бебе за време дојења: ваше и бебино тело треба да су у паралелном положају (беба је у вашем наручју на боку), усташца треба да су довољно отворена да беба обухвати ареолу (понављати стављање дојке у уста докле год беба то не уради правилно), бебина глава треба да је у висини дојке, да има ослонац како не би цимала дојку док сиса.
Како ћете проверити да ли је беба правилно узела дојку – ако после сисања када беба пусти дојку брадавица није спљоштена, значи да је беба правилноухватила дојку. За време подоја нежно са два прста подстичите пражњње канала, у правцу од пазуха ка брадавици, нарочито на осетљивом месту.
После подоја, ако је потребно, ручно измлазајте млеко из обoлeле дојке. Затим припремите хладан облог од смрзнутог ситног поврћа или ситних коцкица леда, увијте у пелену и држите 15 мин на осетљивом месту. Овакав облог се може стављати на сваких сат времена по 15 мин између два подоја. У међувремену и лист свежег купуса може да помогне. Ове хладне облоге имају за циљ да смање упалу и ублаже нагли доток млека.Пред подој поново туширање млаком водом да се канали рашире и млеко боље потекне.
Неопходно је да се мајка што више одмара, узима лекове за снижавање температуре и болове (парацетамoлe) и уз консултацију са гинекологом или педијатром и антибиотик (никад сами на своју руку не узимајте антибиотик). Ови лекови неће наштетити беби. Унос течности треба да буде константан али у малим гутљајима.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име