Кожа (купање) новорођенчета

У последње време донета су нешто прецизнија упутства и акцентован је значај заштитног слоја коже са којим се беба рађа. Суштина је у томе да новорођенчад не треба “агресивно” третирати хемикалијама/купкама. Такође, јако је важно о ком годишњем добу је реч. Када су врућине на пример, купање има вишеструку корист.  У породилишту ће урадити онако како је најбоље за бебу, а по повратку кући, првих пет дана ће вас посетити патронажна сестра која ће вам практично показати на који начин ћете бринути о бебиној кожи. Ево, подсећамо вас још једном на важеће ставове о купању новорођенчади.
На рођењу бебина кожа је стерилна. Беба се ставља одмах по пресецању пупчане врпце мајци на груди да би се кожа бебе и пупчани патрљак колонизовали микроорганизмима мајке, ради боље интеракције између мајке и бебе и успешнијег започињања процеса лактације.
Као и други органи, кожа је код новорођенчета је незрела, зато се беба рађа са слојем сирастог маза који штити кожу од инфекције и одржава термостабилност коже. Кожа новороðенчета није у могућности да одмах у потпуности преузме улоге које јој је природа одредила. Зашто је то тако?  Кожа бебе на роðењу има мањи епидермис (површински слој коже) него одрасли, самим тим смањена јој је заштитна функција, а повећана пропустљивост; смањена функција лојних и знојних жлезда; смањена способност неутрализације базних супстанци; смањена УВ заштита; смањена заштита од хладноће; смањена механичка отпорност.
Да би кожи омогућили да се што брже прилагоди спољним условима и постигне довољну зрелост (интегритет коже) да може да преузме своју  заштитну улогу, неопходно је у времену које је потребно код здравог новороðенчета (око две недеље) кожу поштедети употребе било каквих средстава за негу коже.
На овај начин штитимо кожу од микроорганизама који могу наштетити овако нежној кожи или направити инфекцију пупчане ране.
Након друге седмице, кожа већ има бољи интегритет, пупчана рана је у највећем броју случајева већ зарасла и беба се може безбедно окупати. Препоруке које говоре о купање два пута недељно се односе на коришћење купки и шампона за прање косе. То не значи да се беба нетрба освежити водом.Неопходно је после сваке столице генитални део опрати водом.
Колико и како ћете своју бебу купати зависиће од типа коже који има, у томе ће вам помоћи ваш изабрани педијатар. Важно је да одаберете средство за негу коже које вашем детету одговара, да кожу не третирате кремама (нарочито масним), не излажете бебу УВ зрацима.
Кожа бебе мора да „дише“, зато се не маже (сем код оне деце где педијатар каже да треба и са чим треба), беба се не претопљава, и ограничава се коришћење купки и шампона (само ПХ неутрални) на два до три пута недељно, дете се освежава према потреби, годишњем добу.
На овај начин ћемо омогућити да се кожа здраво развија, смањићемо алергије и друге дерматолошке проблеме који се јављају због неадекватне неге коже још од најранијег узраста.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име