Како да подстакнемо дете да се одговорније понаша?

Одговорно понашање најчешће се доводи у везу са сазревањем личности. То значи да се са повећањем узраста очекује да дете буде одговорно како према себи тако и према другима. Већина радитеља свесна је да ова особина неће „сама по себи“ да се учврсти у дететовом понашању уколико се не подстиче спољашњим утицајима. Али, мало њих зна како то правилно да уради, па зато предлажемо следеће:
1. Развијајте дететов доживљај да исход догађаја углавном зависи од њега. То најлакше можете учинити тако да ако, на пример, дете добије лошу оцену у школи, са њим размотрите шта је довело до тога. Водите рачуна о томе да акценат ставите на дететово понашање (требало је боље да научи лекцију, да буде пажљивије на часу…), а не на понашање наставника (намерно му је поставио тешко питање, није омиљен ученик) или осталих другова (била је галама).
2. Научите дете да повезује узроке и последице одређеног понашања. Већина деце се изненади када се догоди нешто што нису желели, јер мисле да се ствари случајно завршавају добро или лоше. Због тога не уче из искуства него им се догађа да понављају исте грешке. Зато је важно да учите дете да повезује своје поступке са предвидивим последицама које ти поступци могу имати. На пример, ако неко свима показује где стоји кључ од куће, могуће је да ће нека особа то злоупотребити и опљачкати његову породицу.
3. Нека дете сноси последице свог неодговорног понашања.
Када се дете понаша неодговорно родитељи га углавном изгрде, или га казне неком санкцијом која није у директној вези са оним што је дете учинило. Много делотворније је да допустите да дете „претрпи“ извесне последице због свог понашања. На пример, ако дете са блатњавим ципелама уђе у просторију коју сте управо пребрисали, дајте му крпу и реците му да очисти неред који је направило (без обзира на то да ли ће оно у потпуности моћи то да уради). Видећете да ће то бити много ефикасније од тога да се извичете на њега или му забраните да гледа цртани филм.

Аутор: психолог Мајда Јанежић, преузето из додатка Вечерњих новости „Живот плус“

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име