Када је крај пеленама и ноши?

Иако је на тржишту све више „помагача“ родитељима приликом одвикавања детета од пелена, попут гаћица које треба да послуже у прелазној фази, ноше које свирају, затим ноше са воланом, ноше за понети које се могу спаковати, адаптери свих могућих димензија и облика, едукативне књижице за децу, пракса показује да и даље велики број родитеља улаже пуно труда пре него што њихово дете коначно не успе да освоји тај важан развојни корак.
Некада се родитељи у том процесу уморе или обесхрабре, па прекину или одложе обуку по принципу да „нема особе која није научила да користи тоалет“. У складу са таквим ставом они мисле да и није тако важно да ли ће њихово дете пре или касније успети да научи да контролише сфинктере (како се стручно назива способност пражњења бешике и црева). Проблем је што такав став у већини случајева има негативан ефекат, јер, што је дете старије теже мења дотадашње навике, поготово ако је „изашло“ из одговарајућих узрасних норми који подразумевају да оно најкасније са навршене три године овлада контролом сфинктера у току дана, а са навршене 4 године и током ноћи, тј. током спавања. А заиста може бити од користи родитељима када се испостави да уз сва нова „помагала“ обука детета да усвоји културно-хигијенске навике ипак иде тешко?
Важно је да родитељи постану свесни тога шта за укупан развој њиховог малишана значи да „скине“ пелене и почне на време да тражи ношу. Није без разлога овај развојни захтев проглашен за један од најтежих који дете треба да испуни, јер се један чин социјализације битно коси са природом малог бића, тј. његовим снажним нагоном за прљањем. Једноставније речено, дете треба да „преокрене“ своје уживање у прљању у гађење од прљавог.
Други важан моменат који родитељи треба да имају у виду је да дете приличан напор представља стицање контроле над једним делом свог тела. Ово је велика „новост“ за њега, јер оно, на почетку обуке за употребу тоалета, још увек није у потпуности свесно да је његова личност (а самим тим и вољно управљање поступцима) одвојена од мамине. Током формирања културно-хигијенских навика оно тога полако почиње да буде свесно, тако да на крају и успева да својом вољом контролише сфинктере. Малишани на раном узрасту не разликују телесне излучевине од свог тела, а како воле своје тело, воле и оно што је изашло из њега, тако да често, на ужас својих родитеља, желе да се играју са садржајем своје ноше.

Ове информације треба да приближе родитељима све оно са чиме се њихово дете сусреће и бори током скидања пелена. У том смислу важно је да са обуком не кренете сувише рано, не пре 18-ог месеца, јер је за њено спровођење потребна одређена зрелост детета. Затим, пружите детету могућност да се у том периоди игра разним материјалима са којима може да се прља (песак и вода, тесто, пластелин…).
Када дете са упехом обави посао, покажите му колико сте поносни и задовољни њиме јер постаје „велико“, док за „грешк“ довољно само да изоставите похвалу и охрабрите га речима „сигурни смо да ћеш следећи пут успети“. Будите стрпљиви, нормално је да обука траје и по неколико недеља, а и када се заврши још увек ће се понекад дешавати да дете заборави да на време пријави да му се иде у тоалет. Зато га ви чешће подсећајте у току дана.
Након што успе да освоји овај развојни корак, дете ће показати напредак и у другим сегментима свог развоја, поготово оних који захтевају учешће механизма контроле. То значи да ће бити у стању да одложи задовољење неких својих потреба, да мање драматично реагује на забране, као и да успешније управља испољавањем свих осталих емоција.

НОЋНО ОДВИКАВАЊЕ

Како дете лакше контролише црева, него бешику, добро је почети са великом нуждом. Ставите га на ношу увек у исто доба дана. Тако се ствара навика и ноша прихвата као рутинску ствар. Избегавајте да детету нудите ношу у доба дана када му се спава или када је раздражљиво или гладно. Врло је важно да га на то не присиљавате. Ако процес не иде како бисте желели, паузирајте неколико дана и покушајте поново.
Ноћно одвикавање од пелена посебан је процес, јер дечији организам мјош није довољно развијен да би током ноћи слао сигнале о потреби за одласком на ношу.
У почетку немојте давати детету да пред спавање пије много течности, а када неколико ноћи заредом пелене остану суве, то ће значити да је дете вероватно спремно и за ноћно одвикавање. Статистике показују да од дневног и ноћног одвикавања прође период од пола године, те да су 3-5 сувих ноћних пелена добар показатељ да је дошло време да ваше дете ноћу више не носи пелене.

Преузето из додатка Вечерњих новости „Живот плус“

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име