Када ничу први зуби и како их неговати?

Тек што прођу грчеви, ево крећу зубићи. Опет нема чаробног лека,код сваког је различито, некад помогне неко средство, некад баш и не… сталне родитељске дилеме.
Ницање зуба најчешће креће око шестог месеца старости детета, међутим не ретко се то дешава већ и око четвртог месеца. Прво се појављују јединице код сваког индивидуално горе, дoлe, двојке…,нема правила. Оно што се тешко на жалост може избећи су напете десни које то знају да буду недељама пре избијања зуба. Како се изницање зуба приближава, напетост постаје јача, те и непријатности веће. Дете је раздражљиво,често прекида сан, одбија да једе, често им прија кад сисају јер тару десни, па би онда само дојку. Најчешће трљају својим ручицама десни или неком глодалицом или играчком. Период ницања зуба није лак ни за бебу ни за родитеље.
У време ницања зуба није ретко да се појави температура, ретка столица. Само ницање зуба не прати температура, али у време ницања она је веома честа, јер је тешко контролисати чистоћу бебиних руку и предмета које стављају у уста и због веће изложености вирусима и бактеријама често се појави температура са којом се организам брзо избори. Те температуре не иду више од 38,5 степени и не трају дуже од два до три дана. Ако је температура виша и упорна, обавезно се дете мора одвести лекару.
Ретке и учестале столице настају из истог разлога, потребно је само чешће појити дете. Ако беба одбија да једе, саветује се да се на оброк не приморава јер ће оно узети количину колико јој је потребно. Када родитељи најчешће кажу „ништа није јело данима“ испостави се да није баш тако, али у тим тренуцима заиста се смањује унос хране. Али, свакако то неће утицати на њихов раст и напредовање, јер чим тегобе прођу, апетити се враћа и наставља се са нормалним уносом хране.
Оно што родитељима задаје највише бриге је како отклонити непријатности који доноси ницање зуба? Набавите неко средство које се утрљава у десни(обавезно читати упутство), с напоменом да се средство утрља а не само премаже. Понудите детету разне глодалице како би само изабрало шта му одговара. У најтежим тренуцима када избија зуб и бол је највећа, детету се може дати 2,5 мл парацетамола да умањи бол, али овај савет никако не практиковати често.
Немојте се изненадити ако се појави кап крви при избијању. Саветује се и не прибегавање народним лековима као што је утрлавање белог вина.
Када избије први зубић, крените да га свако вече бришете прокуваном водом са газицом намотаном на ваш прст или малом четкицом за то намењеном. Ако се одлучите за штапић са ватом , водите рачуна да ватица не остане у устима бебе. Хигијена је најважнија за правилну негу зуба и зато је неопходно да се са њом почне одмах по избијању првог зуба.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име