Када кренути у породилиште?

Почетак порођаја означава појаву правих контракција (трудова) и/или прскање водењака. Већина жена се пита да ли ће препознати праве знаке, контракције, за одлазак у породилиште. Сасвим је сигурно да ћете их препознати. Оне постају све јаче и све чешће, све теже можете да их пребродите дисањем и шта год да урадите нећете их зауставити.
Знаци на које ћете свакако отићи у породилиште су:

  • појава ритмичних и све јачих контракција
  • испадање слузаво-крвавог чепа
  • прскање водењака

Контракције могу бити праћене оскудним крварењем помешаним са слузавим секретом, што је најчешће знак ширења и скраћивања грлића материце.
„Слузни чеп” је један од непосреднијих знакова да је порођај веома близу. Када грлић материце почне да се шири и скраћује, могуће је да ћете приметити слузав исцедак, који може бити и благо сукрвав, и изгледа као обилнији секрет. Ако приметите да одилази свежа крв одмах се јавите гинекологу.
Прскање водењака код већине жена долази паралелно са појавом контракција. Тако да ће прскању увод бити јаки контраховани болови у стомаку и крстима што вас никако неће изненадити нити ћете у том тренутку кренути у шетњу или негде другде.
Када почну контракције не паничите, чак и ако је ноћ покушајте да спавате.Уколико се контракције појачају пробудиће Вас и имаћете довољно времена да стигнете до породилишта.
У случају да Вас појачане контракције задесе у току дана, слободно шетајте, јер ће у случају да је почео порођај шетња појачати и продужити контракције.
Не препоручује се преједање у овим тренуцима, јер у случају да порођај треба завршити царским резом, пун желудац може да представља проблем због могућности повраћања и аспирирања желудачног садржаја. Вода свакако долази у обзир.
Наравно, свака ситуација која одудара од нормалног почетка порођаја (крварење било ког интензитета, ако не осећате своју бебу последњих пар сати, ако осећате малаксалост, зујање у ушима, видите дупле слике, имате бол у пределу горњег дела стомака) захтева да се ОДМАХ јавите у породилиште.

О овоме имате и у белешкама труднице са вежби.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име