Игре и играчке

ИГРЕ
Игра је саставни део одрастања, учења и сазревања. Игра је од непроцењиве важности јер подстиче и стимулише развој бебе. Не чекајте да дете порасте да бисте почели да се играте са њим. Игра почиње са првим контактом!

Држите бебу у наручју. Одржавајте контакт очима. Када беба фиксира ваше очи,
полако покрећите главу на једну и другу страну. Она ће вас пратити.
Увек нудите играчку у тзв. средњој линији – негде мало изнад средине груди. Сачекајте да беба очима фиксира играчку па је полако померајте на једну и на другу страну.
Током игре увек се обраћајте детету! У овом периоду деца, у ствари, највише воле да прате очи онога ко им се обраћа. Током дана има пуно простора за то. Ако желите да се и сами играте добар предлог је или нацртати очи на некој лопти средње величине или купити такве играчке. Понудите беби већу лопту или звечку.

ПРЕДЛОЗИ ЗА ИГРУ НА ЛЕЂИМА
Ако положај за бебу није стабилан, она неће кренути да хвата играчку која јој је понуђена. Руке ће бити на подлози, а шакице ће држати затворене јер ће јој основни циљ бити да одржи стабилност. Још један начин да помогнете детету да се игра у средњој линији (ако то само не успева) је да му савијете ноге ка трбуху, што ће такође омогућити стабилност и могућност да хвата играчку рукама. Беба ће почети да се игра само када осећа стабилност у одређеном положају ! У том случају једноставно благо притисните грудни кош како би леђа целом површином била приљубљена за подлогу. То понављамо док не стекне сигурност и стабилност и не подигне руке испред тела, а ноге савије ка трбуху.
Никада не покушавајте да подижете малу бебу држећи је за ручице тако да глава „виси“ (без осигураног ослонца за главу) !

ПРЕДЛОЗИ ЗА ИГРУ НА СТОМАКУ
Ако је беба нестабилна на стомаку поставимо је да се ослања на подлактице, благо је притиснемо у пределу карлице како би осигурали стабилност и понудимо да прати звечку по подлози. Бебе ће се играти и уживати у томе само ако су стабилне у оређеном положају.

ИГРАЧКЕ
Играчке би требало да буду јарких боја као што су: жута, наранџаста, црвена.
Препоручују се тврде (никако мекане) звечке округлог или ваљкастог облика јер су оне
погодне за стимулацију отварања стиснутих шакица. Играчке које привлаче пажњу
сасвим малих беба су играчке са јаким контрасним бојама: црно-бело, наранџасто-црно и сл. Ако беба и даље држи шакице полузатворене, ако је палац у шаци, отварање се стимулише тако што се играчком лупка по прстићима или се лагано дотичу шакице са горње (спољашње) стране и са стране малог прста да би се отвориле. Родитељи најчешће
гурају своје палчеве у бебине ручице усхићујући се чврстином стиска. То јесте пријатно
за родитеље али беби не помаже да отвори шаке и рашири прсте – што јесте један од циљева ове развојне фазе.

ЗАДАТАК РОДИТЕЉА
Бебе воле када су сигурне. У мамином стомаку је било топло, пријатно, ушушкано. Савијен положај и контакт са зидовима материце давао је осећај као да су у гнезду
и управо је то оно што беба очекује и од спољашњег света. А свет на који су дошли је препун јаког светла, гласних звукова, боја, облика и најразличитијих типова сензација. Сви ови стимулуси подстичу развој детета али га и плаше ако су јаког интензитета.
Због тога окружење у коме беба одраста треба да буде подстицајно али не нападно.
Играчке благог звука, тиха музика, рутина у дневним обавезама (храњење, пресвлачење, купање), стална комуникација са дететом, разумевање и задовољавање његових потреба на време (беба реагује плачем на све негативне сензације), стварају добру базу за даљи развој.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име