Игре и играчке 4

Стабилност коју има у свим положајима омогућава беби да активно истражује своју околину. Омиљена игра у овом периоду је отварање ормана и фиока и вађење ствари које се унутра налазе. Децу веома привлаче предмети
које користе одрасли, тако да свакодневни употребни предмети често бивају омиљене дечије играчке.
Шака, као инструмент истраживања има све бољу покретљивост и прецизност.
Беба манипулише крупнијим и ситнијим предметима, окреће их у свим правцима, лупка, гура, испитује. Може да их раставља и саставља…
У четвртом тромесечју дете вади играчке из кутије, најпре све одједном па тек онда једну по једну, и може да их врати унутра. Убацује облике у отворе, скида колутове са сталка. Ситније предмете хвата јагодицама прстију палца и кажипрста (такозвани пинцетни хват), може да их вади из подлоге, пребацује из руке у руку, убацује у узани отвор.
Даје предмет на налог. Издваја кажипрст за показивање. На налог показује нос, око, прво на другим особама, на играчкама, па на себи. Сада препознаје свој лик у огледалу, мимична експресија је богатија (смеје се, љути, мршти, чуди…).
Играчке које се препоручују су оне које стимулишу фину активност шаке и за убацивање облика у одговарајуће отворе. Играчке за стимулацију висококлечећег положаја.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име