Игре и играчке 3

Могућност кретања и стабилан седећи положај омогућавају детету и потпуно други угао посматрања околине. Сада самостално долази до играчке коју жели, узима је и испитује: окреће, лупка, притиска. Неки науче игру таши-таши. Вади играчке из кофице, воли да отвара поклопце од кутија за марамице и вади једну по једну.
Може да држи по једну играчку у свакој руци, лупка једну о другу. Скида играчку са главе и руке. Радо баца играчке на под и тражи их. Ужива у играма сакривања. Ово је период када дете, иако не види особу или играчку зна да оне постоје (перманентност објекта).
Воли да се посматра у огледалу, смеје се, лиже огледало, али још увек не препознаје свој лик у огледалу. Коцкице, карике, кругови различитих величина и боја, од различитих материјала. Кофице, кутије из којих дете вади играчке, лопте разних величина и боја, музичке играчке.
У овом периоду дете ужива у кретању и освајању простора јер на тај начин стиче сазнање о сопственим могућностима и упознаје околину у којој живи. Зато је савет да највећи део времена дете проводи на поду.
Још једна важна чињеница: дете учи тако што опонаша особе из своје околине.
Заинтересујте дете за игру. Седите са дететом на под. Откривајте заједно могућности за игру са сваком играчком појединачно.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име