Игре и играчке 2

Сваки предмет који дете ухвати пролази испитивање кроз читаву „лабораторију “ различитих чула! Све мора да се ухвати, опипа, продрма,
лизне, грицне, глође…
Хватање, пребацивање играчке из руке у руку и стављање у уста, активира сва чула (вид слух, додир, мирис, укус).
Веома је важно понудити беби предмете и играчке јаких али различитих боја,
чврстине, облика. То могу бити звечке, лоптице, коцкице, глодалице, колутови, играчке без оштрих ивица, музичке играчке… Оно ће увек бити спремно да их испита.

ПРЕДЛОЗИ ЗА ИГРУ НА ЛЕЂИМА

Понудите детету играчку у средњој линији тако да може да је дохвати и осети и рукама и ногама. Онда играчку померајте у страну како би сте навели дете да се окрене са леђа, преко бока на стомак.
Игра је подстицајна ако беби причињава задовољство, буди знатижељу, обогаћује искуство и развија правилне шеме кретања.
Ако беба не може сама – помозите јој!
Ако беба не може да задржи ноге савијене према трбуху када је у положају на леђима, као и у првом тромесечју и у другом јој треба помоћи
тако што ћете придржавати савијене ноге. На овај начин детету омогућавате да „ослободи“ руке за хватање и игру!
У четвртом месецу дете са леђа у жељи да узме играчку може да се “рола” до бока. Када кажемо “ролање” подразумевамо да су и руке и ноге испред тела,
хвата играчку са стране и ставља је у уста.
До краја другог тромесечја понуђењу играчку хвата, пребацује из руке у руку и ставља у уста. Играчка за бебу мора бити интересантна, да буди њену пажњу и жељу да је ухвати.
Играчку увек треба понудити у нивоу очију тако да беба може лепо да је види, дохвати, опипа, осети а потом је лагано померати у страну.
Стимулативне игре увек подстичу бебу да напредује, али ако је захтев претежак – од игре нема ништа! Играјте се са својом бебом, не само са
љубављу већ и са разумевањем! Ако понудите играчку високо и брзо је ставите са стране, оно ће вероватно плакати или изгубити интерес.
Сетите се да игра за дете мора да има значај, а играчка мора да буде
адекватна, како би у одговарала тренутној зрелости и интeресовању детета.
Увек је важно понудити играчку као стимулацију!

ПРЕДЛОЗИ ЗА ИГРУ НА СТОМАКУ

Aко се беба буни када је поставите на стомак највероватније јој је тешко у том положају или нема искуства – не зна какве су јој могућности. У оба случаја је потребна ваша помоћ!
У положају на стомаку, ако беба не успева да постави руке у позицију за ослонац, помозите јој тако што ћете “привући” руке ка средњој линији.
Помозите јој пoдметањем уролане пелене или мањег пешкирића испод грудног коша. Ако је у положају на стомаку још увек нестабилно, одиже ногице уназад, шири руке а не поставља их у ослонац, помозите му да одржи ослонац фиксирањем карлице.
До краја шестог месеца дете би у положају на стомаку требало да савлада ослонац на испружене подлактице уз одизање трупа до пубичне кости.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име