Епидурална анестезија

КАКО ОБЕЗБОЛИТИ ПОРОЂАЈ?

Митска представа о порођају је бол који треба издржати, односно муке у којима се дете рађа. Објективна слика порођаја је физиолошки процес женског тела којим жена на свет доноси дете. Јединствено искуство којим је природа обдарила жену, чиме је учинила посебном и другачијом. У представу о порођају се уткао страх од непознатог, никада пре доживљеног, туђа искуства о порођају, чак и културолошки став појединих заједница. Но, оно што је исконски заједничко свим женама кроз векове је жеља да се порођај обезболи и да се у тренутку рађања елиминише страх од непознатог.Свако време је имало своје методе, данашње савремено доба има неколико начина контрoлe бола на порођају. Неколико деценија уназад труднице одлазе на психофизичку припрему, где увежбавају методе дисања како би се успешно савладале бол током порођаја. Неке жене прибегавају алтернативним методама савлађивања бола (јога, таи-чи..). Оно што данас медицина нуди је примена епидуралне анестезије уз помоћ које се бол своди на благу непријатност.

Шта је епидурална анестезија?

То је врста анестезије која се још назива и регионална јер блокира осећај у одређеној регији. Ову анестезију карактерише будно стање пацијента, што има изразиту предност када је порођај у питању, јер мајка може да доживи порођај, а и безбеднија је за мајку и бебу од опште анестезије. Све више се царских резова ради у епидуралу. Да ли свака жена може да се породи у епидуралу? На жалост не, лекар анестезиолог процењује која жена може добити епидуралну анестезију. Оно што је контраиндикација за епидурал су промене на кичменом стубу или проблем са нерегулисаним крвним притиском, срчане тегобе… Након прегледа лекар даје сагласност за примену епидуралне анестезије и даје неопходна упуства о томе како се изводи и како делује анестезија.

Како се изводи епидурална анестезија?

Трудница лежи на боку са савијеним ногама, колико је могуће приљубљеним уз стомак и брадом приљубљеном уз грудни кош. Ово није баш удобан положај, али је неопходан јер је на тај начин обезбеђен добар приступ анестезиологу да одреди место за пласирање катетера. Место где ће се пласирати катетер се дезинфикује и да се локални анестетик да би се пласирање игле учинило безболним. Игла се уводи у епидурални простор кичмене мождине, кроз иглу се увлачи мали катетер који остаје у епидуралном простору, а игла се пажљиво вади напоље.Тако је обезбеђено да се анестетик може по потреби дозирати и то не само током порођаја него и после њега. Катетер се причврсти за леђа и не омета померање. Важно је знати да жена мора остати у кревету, не сме устајати, ставља јој се уринарни катетер, анестезија полако почиње да делује већ после 10-15 минута. Дејство анестетика престаје после сат-два од вађења катетера. Током трајања порођаја жена добија инфузију и све време се прати рад срца бебе CTG мониторингом.

Како се осећају контракције? Током епидуралне анестезије жена осећа напоне као напумпавање стомака затим опуштање и тако у круг. Када крену напони, не додаје се јача доза анестетика, него се оставља да жена осети напоне како би могла да сарађује и истискује бебу према упуствима акушера и бабице. Понекада је неопходно применити форцепс или вакуум, нешто чешћа је примена код епидуралних порођаја. То су помагала помоћу којих се помаже беби да се роди уколико мајка није у стању да добро искористи природни напон. Ово су безбедни захвати и рутинска су пракса у свим породилиштима.

Које су предности епидуралне анестезије? – Нема бола током контракција и порођаја. – Анестетик не чини жену поспаном и мала количина анестетика стиже до детета – Појачан надзор особља над трудницом чини жену опуштенијом и сигурнијом

Који су недостаци епидуралне анестезије? – Не могу је све жене користити – Жена током порођаја не може да се креће, не осећа сасвим доњи део тела – Слабији су напони, те је примена вакума и форцепса у завршетку порођаја незнатно учесталија. Одлуку о томе коју ће те методу контрoлe бола на порођају користити донесите сами, али предходно се о свакој добро информишите.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име