Емоционална подршка породиљи

Свака жена која је мајка зна да има два живота, један пре материнства и други који почиње оног тренутка када изађе из порођајне сале. У тренутку кад постану мајке живот добија другу перспективу, систем вредности претрпи измене, открију се нови страхови и зебње. Материнство је начин живота, он даје смисао и важност свему што радимо. То је извор највећег уживања, најбољег самопотврђивања, то је једини однос у коме љубав не може да нестане.
Благодети материнства нису нам загарантоване самим рођењем детета, потребно је време да почнемо да уживамо у најлепшој и најзахтевнијој животној улози. А како све што је вредно захтева пуно улагања и труда, тако је и материнство, високо инвестирани сегмент живота сваке жене, у коме се не може одмах добити адекватно задовољство. И баш то време је кључно за самопоуздање сваке мајке, оно одређује како ће се осећати и како ће саму себе доживети као мајка и понашати се у тој улози до краја. Оно је испуњено интензивним емоцијама, зебњама, притиском околине, страхом од непознатог и недоживљеног искуства до сада, са изразитом жељом за успехом.
У ковитлацу ових осећања, стремљења и изазова, када и хормонални статус жене после порођаја даје свој допринос, свакој жени је потребна подршка, љубав и разумевање. То је уједно и један од првих задатака сваког партнера по порођају, да буде ослонац, снага и неисцрпни извор љубави како би се жена што боље осећала у улози мајке. Сваки пар се донекле може припремити за овај тренутак.
Припремите се за боравак у породилишту, посетите неку школу за родитељство и припремите се за порођај, обиђите породилиште у коме желите да се породите или ако то није могуће информишите се о њиховом кућном реду. Ако се унапред информишете о потребним стварима које треба припремити за бебин и мамин долазак из породилишта и то заједно одаберете и припремите, смањиће те тензију око тога да ли све имате, да ли је купљено, да ли је по вашој жељи. Када неко жели да са вама подели искуства са свог порођаја, имајте на уму да су то само лична туђа искуства која са вама немају везе, такође увек питајте шта је та особа очекивала од породилишта, порођаја, бебе…немојте дозволити да на основу туђих искустава формирате предрасуде.
Направите свој лични породични план ко ће вам и како помагати кад дођете кући и руководите се само оним што вама одговара. Дане пред порођај проводите у удешавању простора за бебу и избору потребних ствари.
Припреме за долазак маме и бебе из породилишта драстично смањују непотребну тензију од непознатог код мајке. Она зна шта је кући чека, сигурна је да има што јој је потребно.
Чланови породице који су добро организовани да максимално помогну у кућним пословима, те тако обезбеде младим родитељима време за одмор и бављење дететом, буду подршка када се то од њих тражи, успевају да се уздрже од преношења личног искуства, су најважнија карика у прилагођавању сваке жене на улогу мајке.
Поред сигурности да је за бебу све обезбеђено, неопходно је створити у породици атмосферу да све што се догађа у кући око маме и бебе је уобичајено и нормално, бебин плач, мамин страх, потешкоће у успостављању лактације, разни болови и непријатности које осећа породиља, мало спавања, мајчина раздражљивост и промена расположења…Неопходно је да се све ситуације прихвате мирно, решавају уз договор и искључиво уз учешће и сагласност маме и тате.
Треба дати времена младим родитељима да стекну самопоуздање у себе и почну свим чулима да доживљавају своју бебу и прихвате је као јединствену личност са свим својим особеностима, да осете да је они најбоље осећају и разумеју. Тако ће се развити од природе створен механизам, мајчина реакција изазива промене код бебе које мајку потичу на даље активности, бебине потребе мајку покрећу да нешто предузме, и тако у круг. Гради се однос у коме мајка постаје све сигурнија у себе а беба све задовољнија јер је мама увек ту.
Ваша беба вас жели веселу, насмејану, стрпљиву, то није лако бити после порођаја, зато се одмарајте кад год имате прилике без обзира који је део дана, окружите се људима који позитивно мисле, излазите у шетње са својом бебом од 15 дана.
Немојте да вас предрасуде које постоје у нашем народу спрече да ослушкујете себе и тако се понашате. Будите уз своје дете кад год оно то тражи, не треба се мучити да би доказали да сте пожртвована мајка, имате право на своју приватност, ваше одлуке у вези детета њему највише пријају.
Верујте у себе, није адекватна она мајка која зна све шта је потребно за бебу, него она која се не плаши да учи и која је спремна да са татом то заједно корак по корак пролази на начин који њима и беби одговара.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име