Дојење у породилишту

У првих 24 сата мајчиног млека се створи у просеку у обе дојке око 40 мл ( то је мање од чашице жестоког пића која је око 50 мл ). Прво млеко се ствара дословце у капима, густим и жућкастим. То је КОЛОСТРУМ или ПРВО МЛЕКО. Колострум је концентрат протеина, масти, угљених хидрата, живих ћелија и имуноглобулина.

Најбоље би било када би мама подојила своју бебу у прва 4 сата по порођају
То је најбољи покретач лактације. Од тог момента мама и беба не би требало да се раздвајају. Мама би требало да беби нуди наизменично једну, па другу дојку, како би беба извукла сваку кап првог млека или колострума и тиме покренула обилнију лактацију или стварање млека, која уследи за 24 до 48 сати, а најдаље 72 сата по порођају.
Ако се млека створи више него што беба може да посиса, неопходно је да се породиља измлаза, како не би дошло до застоја млека и развоја маститиса тј. упале дојке. Најбоље је млеко измлазати у стерилну посудицу ( згодне су посудице за уринокултуру, стерилне , пластичне). Чак и уколико мајка не успостави лактацију у породилишту, није разлог за одустајање, већ само стрпљиво чекати, а доласком кући многе ствари ће доћи на своје место.
Млеко се може дати беби кашичицом између подоја, али никако флашицом и цуцлом, да се не би слабио рефлекс сисања. У почетку размак између подоја не би требао да буде дужи од 2 сата у току дана и 3 сата ноћу. Ово време се мери од почетка првог подоја до почетка следећег подоја). Трајање подоја је најчешће од 20-25 мин.
Чести подоји, са потпуним пражњење дојке су најбољи стимуланс за стварање довољне количине млека.

Dr sci med Љиљана Абрамовић Савић
педијатар нутрициониста Институт за мајку и дете (лекар у пензији), консултант ДЗ „Др Ристић“

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име