Дилеме у припреми хране

ДА ЛИ КОРИСТИТИ КРАВЉЕ МЛЕКО ЗА КУВАЊЕ?

Да. Али пред крај прве године постепено и опрезно приликом припремања млечних кашица (то су количине од 50-ак мл). Али не као самосталан оброк (флашица млека, 3 Х 250мл). Кравље млеко може да изазове алергије зато будно пратите реакције детета. Кравље млеко је бебама тешко за варење.

ДА ЛИ КОРИСТИТИ СО И ШЕЋЕР ЗА ПРИПРЕМАЊЕ ХРАНЕ ЗА БЕБЕ ДО ГОДИНУ ДАНА?

Храну за бебе у првих годину дана треба припремати без соли и шећера. Додавање од самог почетка ових супстанци у храну излаже дете ризику појачавања склоности ка неким поремећајима или обољењимa, склоности које ће се током живота појавити, а генетски су условљене (обољења срца и крвних судова, дијабетес и др.).
Родитељи верују да су важне само одмах видљиве реакције. Ако дете нема рекацију на со и шећер – а неће их имати, онда сматрају да је у реду давати их. Родитељи најчешће греше код беба „које хоће све да једу“. Добар апетит и брзу прилагодљивост немлечној дохрани они изједначавају са дигестивном зрелошћу и третирају бебе као члана породице „који може да једе све“ па и зачињену храну. А то је грешка која ће се исказати касније.
Такође, родитељи чије бебе тешко прихватају немлечну храну, падају у искушење да „бљутавост“ незачињене хране побољшају сољу или шећером.
А то није решење. Из такве ситуације се излази када откријете које укусе беба воли и онда их мешате са оним са којима и није баш одушевљена.
Не заборавите да свака беба има свој ритамприлагођавања. Некима то иде брже и лакше, другима спорије и теже. Постоје изузетни случајеви као што су стања повраћања и дијареје када је из медицинских разлога неопходно надоканадити изгубљене минерале.
Мед као заслађивач никако не користити пре друге па чак и треће године због алергијских реакција.
Шећер није потребан бебама а доприноси кварењу првих зубића. Такође, шећер даје осећај ситости што онемогућава довољан унос других потребних намирница.

ДА ЛИ КОРИСТИТИ МАСНОЋЕ У ПРИПРЕМАЊУ ХРАНЕ?

Масноће – суноцокретово, кукурузно и маслиново уље и путер нису неопходни у првој години живота, али се могу давати у малим количинама ради енергетског појачаваља оброка и корекције укуса и текстуре хране. Као масноћа у храну се могу додавати кисела павлака и млади кајмак.
Запршка (пропржено брашно на врелом уљу) је забрањена у исхрани одојчади јер загрејано уље ослобађа многе штетне материје, неке сматрају и канцерогеним. (Због тога би и одрасли требали да избегавају храну пржену на врелом уљу). Ако се масноћа и додаје у кашице и пирее онда се додаје у топлу смесу, али се не кува.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име