Грчеви код новорођенчета

Питање: Имамо бебу од три недеље коју хранимо мајчиним млеком кад год затражи (тако нам је речено). Међутим, јаки грчеви у стомаку јој не дају мира (а ни нама). Како да јој помогнемо? Од других родитеља добијамо различите препоруке од нових модела пробиотика, преко чајева, до сирупа и капи. Ово нам је прво дете и плашимо се да дајемо препарате на своју руку. Молимо Вас за стручан савет?

Одговор: Природно и очекивано.
Грчеви су природна реакција незрелог дигестивног тракта на рад који је потребан да би се  млеко сварило. Јављају се најчешће после седам дана када беба ојача , овлада дојењем/храњењем и почне да уноси веће количине млека.

Не храните бебу више него што је потребно.
Врло често, родитељи тумачећи плач бебе искључиво као глад, хране бебу више него што је потребно,те се грчеви појачају и тако се улази у зачарани круг.

Да би се грчеви лакше пребродили треба знати да су они физиолошко стање сваког новорођенчета, да не остављају никакве последице по дете (беба плаче док траје колика (грч).
Чим престане непријатна сензација,она је мирна, као да се ништа никада није десило. Грчеви трају различито  (индивидуално), И  не постоји лек који их може елиминисати.

Како помоћи беби?
Боље је рећи родитељима да имају мало вере у физиологију сазревања новорођенчета, и препоруке које се односе на негу детета, пре него на помоћна средства из апотеке.

Мајчино млеко се вари за мање од сат времана, зато се каже да дете може да доји на захтев, али то не значи да се за свако оглашавање бебе одмах ставља на дојку. Ако је прошло мање од сат времена од почетка предходног подоја проверите да ли јој нешто друго можда смета или нешто жели ваша беба. Можда жели само да је држите уз себе и нешто јој причате.

Ако је и то безуспешно на крају је подојте. Шта смо овим покушали да добијемо? Време да се млеко свари, како не би затрпали дете новом количином млека , а предходна се није сварила. Учимо бебу да се утеха може наћи и на други начин, а не само у сисању и да се задовољење потреба може одложити.

За ову интервенцију је јако важно да је особа која се бави дететом смирена, опуштена, да све време разговара са бебом топлим гласом.

Бебе које се хране адаптираном формулом, морају се хранити у интервалу од три сата , јер се то млеко вари два-два и по сата.

Олакшање бола у стомаку:

Ако сте утврдили да беба заиста има грчеве и да ништа друго није разлог њеном незадовољству, тада треба загрејати стомачић (топла пелена, термофор..), измасирати кружним покретима стомачић у правцу кретања казаљке на сату око пупка (кажипрст и средњи прст ставите на свој капак и нека вам тај притисак буде мера јачине притиска за масажу, коју управо изводите са та два прста),са наизменичним савијањем клена и привлачењем стомачићу, десетак минута.
То је време за које ће се загрејати стомачић, опустити мишићи, покренути садржај у цревима, те ће стићи и олакшање. За све то време потребно је да сте у пријатном окружењу, музика коју сте слушали док сте били трудни, звукови које је беба могла чути пре рођења…

Када беба има напад грчева,тражи сигурност и утеху а то значи загрљај који зрачи топлином и нежношћу, сигурношћу  и миром. Зато мама/тата не треба да буду уплашени И згрчени. Не траба да буду још напетији или да плачу заједно са дететом – што је веома чест случај. Ако радимо ово друго нећемо моћи да умиримо бебу и грчеви ће трајати у недоглед.
Када беба заспи немојте је одмах спуштаи у креветац нека остане мало уз вас. Тако ће боље спавати, јер беба кад има проблем тражи контакт.

Како ће беба одреаговати на грчеве зависи и од њеног темперамента, те неке бебе врло бурну реагују, док код других то пролази мирније, што утиче и на родитеље. Зато је важно да се грчеви прихвате као нормалан део сазревања детета, за који родитељи треба да изнађу за њихову бебу најбољу варијанту умиривања.

Препарати као психолошка сигурност
Многим родитељима успева да се опусте тек кад нешто дају беби (чај, капи за разбијање гасова, пробиотик…), јер то умирује њихову савест -” нешто смо урадили” и тек се тад опусте, што умири бебу, а онда за неколико дана открију да ни то више није ефикасно…

Шта је уствари исправно?
У апотекама постоје многа средства која обећавају елиминацију грчева, међутим то за сада не постоји. Грчеви су индивидуална ствар сваког детета. Пуно ствари утиче на то како и колико ће се испољити.

Делотворна дејства разних препарата су ствар личног искуства, једино што јесте оправдано је додати мало пробиотика јер грчеви и настају због незрелости дигестивног тракта – али немој те очекивати да ће их елиминисати, беба ће их смо боље подносити.

Капи за ублажавање гасова су ефикасни код беба које имају гасове,али где су само колике присутне не види се неки ефекат.

Чај се не препоручује у првим данима јер ако беба крене са чајем мање ће сисати, а само у мајчином млеку постоје ензими за варење који помажу сазревању дигестивног тракта. Ефекат загревања стомака се може постићи споља, не мора чајем.

Ако и кренете у истраживање шта би од препарата помогло вашој беби, ако видите да нешто нема ефекта немојте даље давати. Највише ће вам помоћи правилно храњење, загревање и масажа стомачића и мир онога ко се тренутно бави дететом.

Савет
Драги родитељи, мудро се организујте, нека увек један од укућана буде са бебом док има грчеве,па се замените кад осетите да вас хвата нервоза. Бодрите и охрабрујте један другог, грчеви су исто што и ницање зуба, проходавање, проговарање… једна од фаза у сатревању детета.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име