Грађа и функција мозга бебе

Мозак је изграђен од милијарди нервних ћелија. Дете се рађа са одређеним бројем нервних ћелија, које се у даљем току живота не деле (за разлику од свих других ћелија које могу да се умножавају). Свака нервна ћелија је саграђена од тела из кога израста велики број продужетака који личе на мале „ручице“ и једног дугачког продужетка. Ови продужеци служе за повезивање између нервних ћелија. Број веза или синапси између нервних ћелија је практично бесконачан и управо је то оно што одређује разноврсност одговора које ће дете дати на задати стимулус. На стварање добрих веза између нервних ћелија може се утицати адекватном стимулацијом детета.

КАКО СЕ ОДВИЈА ПРОЦЕС САЗНАВАЊА?

Људски мозак је најсложенији орган у телу. Називају га чудесним инструментом који има улогу да прима информације које у њега пристижу из спољашње и унутрашње средине, обрађује их и формира адекватан одговор.
Замислите једну огромну раскрсницу у коју се са свих страна сливају реке аутомобила.
Оне представљају импулсе из чула – вида, слуха, мириса, укуса, додира, и осталих система који нас обавештавају о положају делова тела једног према другом, положају тела у простору, раду унутрашњих органа. Улога мозга је да брзо сагледа, обради и регулише „саобраћај“ како би се он несметано одвијао даље.
Прва година живота детета представља период најинтензивнијег развоја.
Стимулације које добија из околине имају важну улогу у формирању и правилном одрастању. Деца имају потребу и „глад“ за информацијама. Потреба за сазнавањем и учењем је неограничена!
Све савршенији ултразвучни апарати (3Д, 4Д) у последњим годинама прошлог века омогућили су посматрање развоја бебе у мамином стомаку. Истраживања која су спроведена на великом броју фетуса показала су да је мозак орган који је активан од самог свог зачетка. Активност мозга је праћена кроз прве покрете фетуса који су виђени већ у 9. и 10. недељи трудноће. Само недељу дана касније виде се изоловани покрети руке. У 14. недељи трудноће виде се већ сложени обрасци зевања и протезања, а касније и гутања, сисања палца, покретања очних јабучица. Интересантна је чињеница да ови обрасци као непромењени остају кроз читав живот.
У прва два месеца живота по рођењу, дете нема могућност да самостално и вољно управља својим телом, његови одговори на спољашње надражаје су рефлексни. На пример: ако окренемо беби главу на једну страну – овај покрет прати и труп; на јачи звук, бљесак светлости или нагло померање подлоге – беба реагује целим телом – као да покушава да се за нешто ухвати. То је такозвани Моро рефлекс.
Али оно што такође примећујемо је да здрава беба изводи велики број покрета трупом, рукама, ногама (протезање, ротације, испружање, савијање екстремитета, стављање руку испред лица…). Ови покрети су складни, елегантни, увек другачији. Управо та разноликост и немогућност да предвидимо шта ће беба следеће урадити је прозор кроз који видимо да је мозак спреман да прими и квалитетно обради информације.

СТИМУЛАТИВНО ОКРУЖЕЊЕ

Да би се успоставио што већи број ових веза, мозгу је неопходан велики број стимулација из околине. Рекли смо да је мождано ткиво веома активно од самог зачетка. Британски неуролог Сер Чарлс Шерингтон упоредио је мозак бебе са космосом на следећи начин: „Људски мозак је разбој на којем милиони светлећих, немирних ткачких чунака лети тамо-амо по поткама, које су пуне значења, и при том никада ни једну не прескоче.
То је као да је Млечни пут започео неки дивни космички плес.“
Задатак родитеља, околине и свих оних који су укључени у процес одрастања детета је обезбедити континуирани прилив различитих сензорних информација (светлост, звук, додир, мирис, укус, кретање), како би његово осетљиво и веома активно ткиво могло правилно да се развија.
Деца уживају у свим активностима које их стимулишу да искусе нове сензације и развијају нове моторне обрасце. А ове обрасце користе као „градивне блокове“ које слажу у све сложенију структуру.
Окружите бебу бојама, облицима, светлошћу и пријатним звуцима. Допустите јој да развија сва своја чула и да ужива у откривању света!
Др Данијела Вукићевић

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име