Гестацијски дијабетес

Све чешће се дешава да се труднице изненаде, неретко и уплаше када их гинеколог упути на ОГТТ (тест на тoлeранцију глукозе) иако не осећају никакве симптоме, а вредности гликемије сматрају нормалним.
Међутим,све вредности гликемије веће од 5,3 у трудноћи, захтевају проверу ОГТТ. Организам у трудноћи фрункционише другачије .

Зашто настаје гестацијски диабет?

Настаје као последица рада хормона који се у трудноћи луче, а који повећавају резистентност (отпорност) према инсулину. Јавља се код 2-5% трудница.

Ко је у ризику?

Жене које су старије од 35 година, гојазне, имају обољење штитне жлезде, имају у породици дијабетес, имале дијабетес у претходној трудноћи, спадају у групу високо ризичних трудница за настанак гестацијског дијабетеса.
У групу са малим ризиком спадају жене млађе од 25 година, са нормално телесном тежином, без дијабетеса у породици, без претходних појава повишене гликемије.

Када трудница контролише ниво гликемје у крви?

Процена ризика за гестацијски дијабетес се врши у првој пренаталној посети гинекологу (када се утврди трудноћа). Ако су вредности гликемије у границама нормале, проценњује се да ли жена спада у групу трудница са нискм или високим ризиком за настанак гестацијског дијабетеса и на основу тога се даље прати.
Труднице са малим ризиком се контролишу између 24 и 28 недеље трудноће.
Труднице у групи са високим ризиком би требало да одмах ураде ОГТТ тест.

Шта је ОГТТ тест?

То је тест који показује како се разлаже глукоза у организму. Изводи се тако што се ујутру извади крв и наште попије раствор воде и 100гр. глукозе, а затим се на сат времена вади крв и утврђује вредност гликемије, ако је након трећег сата вредност 7,8 ммол/л, говоримо о повећаним вредностима.

Када се поставља дијагноза гестацијског диабета?

Ако су било које две од четири вредности урађеног теста ОГТТ веће од 7,8 ммол/л, након трећег сата, тек тада се поставља дефинитивна дијагноза.
Уколико су вредности преко 8ммол/л, трудница се упућује на гинеколошку клинику како би у болничким условима био урађен постпрандијални тест (мерење гликемије 2 сата након оброка). Овај тест захтева 2-3 дана боравка у болници. Ако су вредности гликемије тада и поред дијете изнад 6ммол/л, лекар ће увести мале дозе инсулина (у трудноћи дијабетес се регулише исхраном или исхраном и инсулином, не таблетама).

Шта се дешава након порођаја?

Након порођаја, а најкасније две до три недеље, гликемија се враћа на нормалу, те престаје потреба за посебним режимом исхране и инсулином ако је био потребан.
Свака жена која је имала гестацијски дијабетес треба да уради контролни ОГТТ након шест недеља после порођаја. Овај тест би нас упутио да ли код жене постоји ризик од појаве дијабетеса типа 2, јер доказано је да жене које су имале гестацијски дијабет чешће развијају у наредних 10 година дијабетес типа 2, него жене које га нису имале.
Уколико би ОГТТ тест био уредан, требало би на три године се контролисати како би на време открили ако тoлеранција почне да пада.
Код жена код којих је ОГТТ тест био висок након шест недеља неопходно је водити рачуна о телесној тежини, редуковати исхрану – смањити унос угљених хидрата и засићених масти ,повећати унос незасићених масноћа и хране богате влакнима(житарице, воће, поврће), повећати време које се проводи у активном кретању.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име