Беба и пас у кући

Долазак бебе у домаћинство које има и пса није никакав проблем али потребно је неке ствари урадити да би домаћинство остало хармонично. Ако сте и до сада пса редовно неговали наставите тако, једино што можете редовније радити је четкање и чишћење од глиста (дехелминтизација). Ако пас није редовно добијао вакцине потребно је да одете код ветеринара који ће га прегледати и дати му вакцине. У редовну негу паса спада: редовна вакцинација против беснила (обавезна по закону) и вакцина против заразних бoleсти, затим дехелминтизација (таблетице које се дозирају по кг телесне масе) и апликовање средства против бува. Већ сада кад је беба мала, а поготово када почне да пузи, пса треба редовно четкати и прати му шапе после шетње, а цео стан и поготово место где пас најчешће спава редовно усисавати.
Доношење бебе у кућу обично значи мање пажње за пса па је неопходно обратити пажњу. Паметно би било и пре него што беба дође припремити пса на краће и ређе шетње. Можете покушати пса да повучете за уши или реп и ако његова реакција буде добра наградите га. У зависности од карактера пса можете примењивати различите методе за навикавање пса на бебу: доношење искоришћене бебине пелене из породилишта, пуштање снимљеног плача бебе…Ако планирате псу да ограничите приступ бебиној соби важно је да то урадите пре него што беба дође да не би своје незадовољство усмерио на новог члана породице. Када по изласку из породилишта дођете кући ваша куца ће сигурно хтети да вас поздрави, а то можда одлучи да уради баш скоком на вас, тако да би било боље да кад улазите у стан неко други држи бебу.
Када дете мало порасте важно га је научити како се треба понашати према псима. Битно је да научи разлику између куце у својој кући и куце на улици или нечије туђе, јер нешто што би можда прошло код његове куце друга му неће тoлeрисати. Пса никада не треба присиљавати да трпи мажење и дружење са дететом ако му то не прија. И пса никада не смете кажњавати када режи, јер је то знак да му се нешто не допада и да је следећи корак ујед, већ треба пса тада пустити на миру. Кажњавањем би га само научили да престане да нас упозорава када није задовољан.
После играња са псом обавезно је прање руку. У случају уједа или огреботине то место опрати водом и сапуном. Ако се јави црвенило или оток обавезно отићи код доктора.
Можда вам се све ово чини превише компликовано, али добре стране одрастања уз животиње су бројне. Животиње уче децу одговорности, а однос који дете успостави са животињом позитивно утиче на његово самопоуздање. Пас је још један члан породице који ће детету пружити безрезервну љубав, а тога никад није превише.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име