Ауто седишта

ЗАКОНСКИ ПРОПИС ЗА УПОТРЕБУ АУТОСЕДИШТА ЗА ДЕЦУ

Први пут у Србији се према Закону о безбедности саобраћаја на путевима од 11. децембра 2009. године, прописује употреба аутоседишта за децу, као обавезан прибор за превоз деце до 12 година.
Према члану 31. Закона о безбедности саобраћаја у моторном возилу на предњем седишту не сме да се превози дете млађе од 12 година. Дете до три године старости мора да се превози у безбедносном седишту, односно корпи, осим у возилима за јавни превоз путника.
Дете до три године може да се превози на предњем седишту, само уколико се превози у корпи која је окренута супротно правцу кретања возила, када возило нема или је искључен ваздушни јастук (air bag).
Аутоседишта су подељена у више група зависно од тежине детета. Приликом избора седишта требало би се најпре определити за оно седиште које носи ознаку ECE R44, што значи да је произведено у складу са строгом законском и безбедносном регулативом Европске уније, а на самом аутоседишту требало би да постоји ознака да је извршен атест као и податак о врсти седишта, односно у ком типу аутомобила може бити коришћено.
У складу са телесном тежином аутоседишта су подељена у следеће категорије:
• 0 – за децу од рођења до 10 кг
• 0+ – за децу од рођења до 13 кг
• 1 – за децу од 9 до 18 кг
• 2 – за децу од 15 до 25 кг
• 3 – за децу од 22 до 36 кг (такозвано booster седиште)
Предвиђене казне за непоштовање прописа су од 15.000 до 30.000 динара.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име